Оптимизация на тръбата

Вместо да строим газова връзка с Турция само за нуждите на страната ни, то по-добре да направим една по-голяма, чрез която да може да се доставят количества природен газ и за „Набуко“. Подобна идея вече е била представена и подкрепена от консорциума „Набуко“.
Предложението на енергийния министър Трайчо Трайков изглежда доста разумно, но все пак възникват въпроси и проблеми. Малко пресилено изглежда малката ни държавна газова компания сама заедно с Турция да положи началото на проект с такъв мащаб. Не и докато голяма западна компания не осигури природен газ за него.
А идеята да се обединят двата проекта от правителството, изглежда рентабилна. Само дано и „Набуко“ се задвижи, за да не си останем с тръбата на хартия.
Първоначалната идея на газовата връзка бе чрез нея да има възможност не само да получаваме гориво от Турция, но и да транспортираме за там. Дали това схващане все още остава и кой ще бъде собственик на съоръжението при подобен вариант, е рано да се каже. Хубавото е, че ЕС може да ни даде пари за строежа на „началото на „Набуко“. Също както и за газопроводите до Гърция, Румъния и Сърбия.

Станете почитател на Класа