×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 277

Очакваме ръст на руските туристи независимо от събитията в Украйна

  • Всеки седми лев в БВП у нас идва от туризма

Очакваме ръст на ръските туристи у нас през летния сезон независимо от събитията в Украйна, съобщи ресорният икономически зам.министър Бранимир Ботев.
Големите пакети на туроператорите се договарят поне половин година по-рано от сезона, в момента се допълват с така наречените Last minute оферти, обясни той в Пловдив по време на Четвъртата международна среща на туроператори от 60 организации от различни страни.
Към момента има забавяне точно на този тип заявки, каза зам.министъра. Ботев беше категоричен, че ръст на туристите в предстоящия летен сезон у нас ще има, и то много по-висок от средния европейски и беше готов да се хване на бас за това. Спомена, че вече е спечелил три подобни баса за зимния сезон.
Бранимир Ботев изброи няколко конкретни стъпки, които гарантират подобни прогнози. До две седмици ще бъде открита българска консулска служба в Екатеринбург - столицата на Свердловска област. Това е четвъртият по богатство регион в Русия, а голяма част от руските туристи у нас идват именно от вътрешността. Потенциалният пазар, който целогодишно идва от там, са около 120-150 000 туристи. Отделно се предвижда откриването на още няколко консулски служби, а за по-ефективната им работа говори и подписаният наскоро споразумителен протокол между Министерството на икономиката и енергетиката и Външно министерство, по което са преведени и пари, да се увеличи съставът на консулските служби и да се издават много по-ускорено визи. Точно там е проблемът обикновено с руските туристи. В същото време, каза още Бранимир Ботев, имаме повече от преди вече издадени визи. В Беларус например те са с 12% повече, а това е дестинация, която само преди седмици мислехме, че сме загубили. Спрямо беларуските туристи България е договорила със Словакия нещо изключително важно - на тях ще им се издават шенгенски визи, така че те няма да пътуват през Украйна, а през Словакия и Унгария, където могат да остават на връщане. 75-80% от беларуските туристи по принцип пътуват с автобуси и коли и сега посрещат с голям интерес тази възможност. Друг поток от туристи очакваме от Украйна, защото те загубиха Крим, а кои са другите най-близки черноморски курорти?, попита реторично зам.-министърът.

14% от Брутния вътрешен продукт на България идва от туризма, това е структуроопределяща индустрия и е добре, че държавата го осъзнава и я подкрепя, обясни Ботев.
Общият ресурс, който туризмът със съпътстващите му дейности генерира в икономиката, е около 11 млрд лева. Това ни задължава да развиваме тази сфера. Имаме прекрасна леглова инфраструктура, българските хотели са над средното ниво за Европа, много добре подготвени кадри, уникална концентрация на продукти на много малка територия, каза още Ботев. Той изброи очевидните ни предимства- топло море, поне пет високи планини - Рила, Родопите, Витоша, Пирин и Стара планина, 146 планински върха на височина над 2000 метра с огромен потенциал за целогодишен планински туризъм и за ски. Имаме най- високата концентрация на минерални термални води, имаме невероятно културно-историческо наследство. Даже големият ни проблем идва оттам, че имаме много - така трудно се брандираме.

Станете почитател на Класа