Приет е на първо четене Законът за кредитните институции


Българската народна банка (БНБ) ще подлага търговските банки на стрес тестове поне веднъж годишно. Със същата периодичност тя ще оценява рисковете, на които банките са, или могат да бъдат изложени, или които банка създава за финансовата система. Това предвиждат промени в Закона за кредитните институции, които Народното събрание одобри на първо четене без дебати. Измененията въвеждат нов новата директива за капиталовата адекватност и Регламент 575 на Европейската комисия.

БНБ ще приема веднъж годишно план за надзорни проверки на банките, в който ще посочва банките, които е преценила, че трябва да провери, начина и график на провеждането й, гласят одобрените текстове с вносител Министерския съвет. На проверка задължително подлежат банките, чиито стрес тестове показват риск за финансовата стабилност. В банките, които са обект на системен надзор от БНБ, тя може да изпрати за постоянно свой представител.

Новите текстове в закона предвиждат и БНБ да изготвя план за контролирано преструктуриране на всяка банка, който да се приложи, ако тя изпадне във финансови затруднения. Централната банка ще оповестява установените нарушения и наложените административни санкции, като изключение ще се допуска само при опасност от нарушаване на финансовата стабилност, или очаквани непропорционални вреди върху засегнатите, гласи текста от законопроекта.

Станете почитател на Класа