11 фирми кандидатстват за изграждането на "Южен поток" на наша територия

11 компании са подали документи за участие в конкурса за строеж на „Южен поток", съобщиха от Българския енергиен холдинг в петък, след като изтече крайният срок за подаване на заявления за участие в конкурса. Той е с предмет „Извършване на работно проектиране, доставка на оборудване и материали, строително- монтажни дейности, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на преносен газопровод "Южен поток" на територията на Република България" - етап първи.
Предстои да се разгледат заявленията и да се направи избор, съобразно офертите, кои от фирмите ще бъдат допуснати да продължат към втория етап на конкурса. Няма яснота в какви срокове холдингът ще избере допуснатите кандидати.
Процедурата веднъж вече бе спряна по предлог, че някои компании не са могли да подадат документи в указаните срокове. По неофициални данни при първата процедура документи за участие бяха представили седем компании, някои от които бяха международни, но с български подизпълнители.
Припомняме, че строителството на наземния участък на газопровода трябва да започне възможно най-скоро, за да се спази поставения график и тръбата да бъде готова в края на 2015 г. Те първа предстои да се правят и археологични проучвания на трасето на газопровода, който ще преминава през цяла Северна България. Прогнозната стойност на тръбата в българският участък е около 3,5 млрд. евро.


Станете почитател на Класа