Промишленото производство с годишен ръст от 2,8% към ноември

Промишленото производство през ноември 2013 г. е нараснало с 2.8 на сто спрямо същия месец на 2012 година, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). В сравнение с предходния месец октомври повишението е с 0.2 на сто.

Най-голям ръст на годишна база се наблюдава в добивната промишленост - 28.4 на сто, в преработващата увеличението е с 4.7 на сто, докато при електрическата и топлинната енергия има спад от 11.4%. Производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета, което е сегментът от преработващата промишленост, е с ръст за година от 17.9 процента, следван от производството на хартия и картон и изделия от тях - 16.8 на сто. При лекарствата увеличението е с 12.9%. Намаление на годишна база се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 29.8%, при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 10.5%.

В сравнение с октомври, през ноември миналата година увеличение има отново в преработващата промишленост - с 0.4%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 1.8%.

По-значителен месечен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при производството на дървен материал - с 10.8% и при производството на облекло - със 7.6%. На месечна база има спад с 13.3% при производството на метали.


Станете почитател на Класа