„Тошиба” с интерес да се включи в изграждането на 7-и блок в „Козлодуй”

БЕХ започва преговори с "Устингхаус" за финансовия модел за изграждане на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" тази седмица, съобщи шефът на централата Иван Генов.  Има вариант 70% от финансирането да е от американската Ексимбанк. За останалите 30% има различни възможности. Единият е "Уестингхаус" да влезе като съсобственик в VII блок и поетапно централата да изкупи дела. Другият е свързан със собственика на "Уестингхаус" - японската корпорация "Тошиба".

Твърде вероятно било японците да построят неядрената част - машинната зала с генератор, турбина и т. н. В този случай може да се приложи модел за финансиране, както е било при модернизацията на V и VI блок на "Козлозуй", а именно компаниите, които извършват дейностите, да си ги финансират, а след това да бъдат връщани парите.

Така че Генов смята, че е възможно и японски инвестиции да поемат останалата част от финансирането, а именно тези 30%.

Шефът на АЕЦ "Козлодуй" не се ангажира с цена на VII блок, тъй като още не е гледан проектът. Но системи, които са налице в "Козлодуй", щели да свалят разходите. Няма нужда да се изгражда открита разпределителна уредба, която свързва централата с националната електропреносна система. Нея я има, тя може да пренася товар от 3600 мегавата, каза още шефът на АЕЦ.

Ще се преговаря при българските фирми да отидат поне 30% от финансирането на проекта, така, както е при договора за изграждането на АЕЦ "Белене".

За половин година централата е излязла на 50 млн. печалба, от август до края 2013 г., е била на -6 млн. лв. Само че е трябвало да погасява неплатени от 2012 г. 11 млн. лв. за водоползване и за дивидент. Така че прогнозата на шефа на АЕЦ е, че през 2014 г. "Козлодуй" ще е на печалба с реални 100 млн. лв.

В момента 60% от еленергията на атомната централа се продава на регулирания пазар - за битовите потребители и за малкия бизнес, а 40% - на свободния пазар.  Генов смята, че от 1 юли процентите трябва да бъдат 50 на 50 за бита и за свободния пазар.

Станете почитател на Класа