За първи път от 10 години САЩ регистрира спад на продажбите на цифрова музика

През 2013 г. в Съединените щати са продадени 117,6 милиона дигитални албуми и 1,26 милиарда цифрови песни, съобщи технологичният портал kaldata. Посочените показатели са съответно с 5,7 и 0,1% по-ниски в сравнение с предходната 2012 година, съобщава списание Billboard, позовавайки се на изследване, проведено от агенция Nielsen SoundScan.
Обемът на продажбите е намалял за първи път от момента на старта на онлайн-магазина iTunes през 2003 г., чието откриване често бива считано за начало на ерата на дигиталната музика.
Анкетираните от списание Billboard представители на музикални компании свързват спада на продажбите с нарастването на популярността на стрийминг-услугите като Pandora и Spotify. Заплащайки месечен абонамент, при тях потребителят може да слуша цялата включена в каталога на услугата музика - обикновено без възможност да я записва на своя смартфон или компютър.
Интересен момент е, че през изминалата година продажбите на винилови грамофонни плочи са се увеличили с над 30 на сто. Броят на продадените такива плочи е 6 милиона, докато през 2012 година същият показател е бил 4,55 милиона. Едновременно с това са били продадени с 14,55 процента по-малко компактдискове.

Станете почитател на Класа