ДП „Пристанищна инфраструктура“ има готовност да ремонтира Фериботния комплекс

ДП „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) има готовност да инвестира средства в ремонта на Фериботния комплекс и по-специално железопътната му част. В момента съществува тристранно споразумение между ДППИ, БДЖ и НК „Железопътна инфраструктура“, което предвижда ремонтите на комплекса да се извършват от жп дружествата. От своя страна пристанищния оператор възстановява съответната част от ремонта.
В края на декември бе прехвърлена собствеността на най-важната инфраструктура – преходните железопътни мостове на комплекса от БДЖ на НКЖИ като част от изчистването на вътрешнофирмени задължения. Идеята на транспортния министър Данаил Папазов е тези мостове да бъдат прехвърлени с решение на МС от инфраструктурата към ДППИ, което да поеме цялостното управление на комплекса.
По време на представянето на проекта за интегрирана географска система, директорът на „Пристанищна инфраструктура“ Мирослав Петров обясни пред „Класа“, че инвестирането на средства в ремонти в момента представлява проблем за жп дружествата, а от своя страна ДППИ няма право да влага собствени средства в чужда собственост. Ако обаче прехвърлянето на съоръженията стане факт, предприятието веднага може да започне необходимите ремонти. „В момента имаме свободни средства и не е проблем да вложим примерно един милион в подобна дейност. Голяма част от съоръженията не са поддържани с години, което създава проблем за безопасността на превозите“, обясни Петров. Според него перспективите за развитието на комплекса и фериботните връзки в Черно море ще осигурят достатъчно товари, които да компенсират вложените в ремонт средства на предприятието.

Станете почитател на Класа