Експерт: Европейските санкции са по-страшни за Русия

Константин Холодилин е старши научен сътрудник в германския Институт за икономически изследвания в Берлин (DIW) и доктор на икономическите науки

ДВ: Доколко санкциите могат да бъдат силно и ефикасно оръжие? Какво показва международният опит?

Константин Холодилин: Много изследвания показват, че ефективността на санкциите зависи от три фактора. На първо място от икономическата сила на подложената на санкции държава. Колкото икономиката на тази страна е по-силна, толкова по-слабо отражение върху нея имат санкциите. На второ място ефективността им зависи от икономическите отношения между налагащата санкциите страна и потърпевшата от тях. В тази връзка американският икономист Гари Хуфбауер твърди, че е "по-добре да се наказват приятелите, а не врага", защото така ефектът е по-силен.

Третият фактор е свързан с многостранността на санкциите. Те са толкова по-ефективни, колкото повече държави участват в тях. В същото време по-големият брой държави затруднява постигането на споразумение за налагане на санкции - заради разнородните им интереси.

Американци и европейци не са единни

ДВ: До каква степен сегашните санкции на САЩ и ЕС са болезнени за Русия?

К. Холодилин: Преди всичко е нужно санкциите да бъдат класифицирани. Има дипломатически санкции /отказ за издаване на входни визи/ и финансови санкции /спиране на кредитирането/. Има и "умни" санкции - такива , които са най-болезнени за страната и нейните лидери.
ДВ: Вече са налице всички видове санкции...

К. Холодилин: Да, но сме свидетели на голяма асиметрия в действията на американци и европейци. Най-напред САЩ наложиха санкции, а първоначално и американските, и европейските санкции се отнасяха за различни физически лица. Отново американците първи включиха и конкретни фирми в списъците на засегнатите от санкциите - от края на март в тях фигурира банка "Россия", а от 28 април и още 17 руски фирми.

ДВ: Американският списък става все по-дълъг и междувременно включва вече и гиганти като "Роснефт", "Газпромбанк" и "Уралвагонзавод".

К. Холодилин: Да, санкциите засягат сделките с имущество и кредити за срок, по-дълъг от 90 дни. ЕС трябва до края на юли също да вземе решение за налагане на санкции на конкретни фирми. Но още отсега ЕС е предписал на Европейската банката за възстановяване и развитие и на Европейската инвестиционна банка да не одобряват руски молби за кредити.

ДВ: Очевидно САЩ нанасят удар по ключови отрасли на руската икономика, като банковия сектор, енергетиката и военно-промишления комплекс. Доколко ефективни ще бъдат американските санкции?
К. Холодилин: Нека си припомним трите фактора, определящи ефективността на санкциите. Руската икономика е достатъчно силна и пределно автономна в отношенията си с другите държави, особено по отношение на САЩ. А действията на САЩ и ЕС в никакъв случай не са съгласувани. Повече от половината от търговския баланс на Русия се пада на Европа, и едва 3 процента на търговията със САЩ. Същото се отнася и до преките чуждестранни инвестиции: европейските преки инвестиции надвишават два пъти американските. В този смисъл санкциите на ЕС биха ударили Русия много по-тежко.

Американските санкции не са безобидни

ДВ: Ще пострада ли американският бизнес от санкциите?

К. Холодилин: Неблагоприятният ефект за САЩ ще бъде минимален, защото делът на Русия в американската външна търговия също е минимален.

ДВ: Кои сектори от руската икономика ще усетят най-болезнено санкциите на гърба си? В тази връзка руският вицепремиер Дмитрий Рогозин предупреди за "нечестна американска конкуренция на оръжейния пазар".

К. Холодилин: Военната промишленост е по-високо технологична в сравнение с износа на нефт и природен газ. Тя предполага развитие на научно-техническия потенциал в дългосрочна перспектива. Затова и санкциите срещу руския военно-промишлен комплекс ще бъдат по-болезнени за Москва от тези в енергийния сектор.
DW

Станете почитател на Класа