БРИКС предизвиква "западното влияние" с банка и дипломация

  • Страните ще основат общ фонд с резерви от 100 милиарда долара

Лидерите на страните с нововъзникващи пазарни икономики БРИКС (BRICS) се събират тази седмица, за да създадат банка за развитие и резервен фонд за спешни случаи - амбициозно предизвикателство за ръководените от Запада мултинационални формации, моделиращи световните финанси от края на Втората световна война.

След две години на тежки преговори утре Бразилия, Китай, Индия, Русия и Южна Африка ще подпишат документи за две нови институции, което е голяма стъпка за разнородната група, известна повече с антизападната си реторика, отколкото със съгласувани действия.

БРИКС първоначално ще влее 50 милиарда долара в банката, като всяка страна ще внесе поравно, и ще се стреми да добие международно влияние, предлагайки на развиващите се държави финансиране, алтернативно на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ), където дълго време доминираха САЩ и Европа.

"Това носи символично значение. То е сигнал за недоволството на страните БРИКС от мястото им на световната икономическа сцена", коментира Чарлс Колинс, глобален икономист в Института по международни финанси (ИМФ), представляващ водещите в света частни банки и финансови институции.

"Фактът, че те могат да се обединят и споразумеят за учредяването на тези институции е важен символ на нарастващото им значение", допълва Колинс.

Банката ще се нарича Нова банка за развитие, а не банката на БРИКС, оставяйки вратата отворена за други страни с нововъзникващи икономики като Турция, Мексико, Индонезия и Нигерия, които да се присъединят на по-късен етап.

Много от правилата за работа на банката, като например бъдещи инвестиции в частни проекти, ще се решават след официалното й създаване на срещата на върха тази седмица в бразилския град Форталеза. Очаква се банката да отпусне първия си заем през 2016 година.

КИТАЙСКА ЗАПЛАХА?

Лидерите на БРИКС ще решат утре коя страна ще бъде председател на банката през първите пет години и дали централата ще е в Шанхай или в Делхи.

Страховете, че Китай, чиято икономика е по-голяма от икономиките на всички останали от БРИКС взети заедно, би могъл да изнудва банката, за да обслужва собствените си интереси, хвърлят съмнение върху бъдещето й.

"БРИКС не искат да видят свят, в който Китай заменя САЩ в ролята на глобалния хегемон. Бразилия и някои други страни са силно обезпокоени от възхода на Китай", отбелязва Оливер Щюнкел, научен сътрудник във фондация "Жетулиу Варгас" в Сао Пауло, който е писал доста за БРИКС.

БРИКС също така ще основат общ фонд с резерви от 100 милиарда долара за непредвидени случаи, който до 2015 година би могъл да започне да функционира в подкрепа на членките си, ако те пострадат от внезапен отлив на чуждестранен капитал.

Групата БРИКС е начело на нарастващ хор от страни с нововъзникващи пазарни икономики и развиващи се държави, оплакващи се, че МВФ и Световната банка им налагат политика на затягане на колана в замяна на заеми, докато в същото време им дават малък глас в определянето на условията.

Новата банка за развитие и резервният фонд са отговор на провалените опити да се засили влиянието на БРИКС в редиците на МВФ в центъра на следвоенния финансов ред Бретън Уудс, създаден от САЩ и Европа.

Правата на глас на БРИКС в МВФ не отразяват огромния възход на икономиките им, които в момента покриват близо една пета от световния брутен вътрешен продукт (БВП) и 40 % от населението на планетата.

Понятието БРИКС е измислено през 2001 година от икономиста Джим О'Нийл от Goldman Sachs като лесно запомнящ се начин за групиране на нововъзникващите световни икономически сили. През 2009 година ръководителите на страните приемат името и започват да организират годишни срещи на върха с надеждата да засилят общото си влияние в глобален план.

И макар БРИКС да продължават да нарастват с по-бърз темп спрямо повечето развити държави, техните икономики се забавиха рязко през последните години. Някои се опасяват, че забавянето би могло да попречи на влиянието им в световната финансова система, дори и да останат двигатели на световния растеж.

"Тежестта на БРИКС на световната сцена е тясно свързана с икономическото им представяне", казва Педру да Мота Виега, директор на Центъра за развитие и интеграционни науки в Рио де Жанейро. "Те не са същите процъфтяващи БРИКС от преди едно десетилетие и това би могло да намали влиянието им", заключава той.

Многополюсната дипломация на БРИКС срещу кампанията за изолиране на Русия

Филип Зижел
Франс прес

Тазседмичната шеста лидерска среща на групата БРИКС създава противовес на западните усилия за изолиране на Русия - поредна проява на многополюсната дипломация, подкрепяна от нововъзникващите икономически сили.

Разговорите между ръководителите на Бразилия, Русия, Китай и Южна Африка във Форталеза (вторник) и Бразилия (сряда) ще потвърдят завръщането на Владимир Путин в пространството на международните форуми, след като участието в Г-8, обединяваща най-индустриализираните нации, му бе отнето заради кризата в Украйна.

"Страните от БРИКС показаха, че Западът вече не може да се налага на нововъзникващите сили, дори когато става дума за ключови геополитически проблеми", заяви за АФП Оливер Щюнкел, преподавател по международни отношения към фондация "Жетулиу Варгас" в Сао Пауло.

"Те отказаха да участват в действията, насочени към изолиране на Русия. Демонстрираха, че нямат доверие в санкциите", добави Щюнкел, според когото членките на БРИКС дори са "успели да предотвратят изключването на Русия от Г-20″, клуба на развитите и нововъзникващите пазарни икономики.

На фона на нарасналото напрежение между Москва и Киев заради стрелба по границата въпросът може да бъде отбелязан в заключителната декларация от срещата на БРИКС.

"Президентите са в течение на събитията, възможно е да бъде спомената кризата в Украйна", заяви на брифинг служител към бразилското правителство.

Кабинетът предвижда да остане на същата позиция, както и в ООН - през март страните от БРИКС се въздържаха, когато Общото събрание гласува резолюция срещу присъединяването на Крим към Русия.

"Сплотяване на алианса"

Вадим Луков - координатор за БРИКС в руското министерство на външните работи, увери тогава пред РИА Новости, че случаят с Украйна "допринася за сплотяване на алианса".

"Преди срещата на БРИКС Путин вижда със задоволство, че Западът клони към общи позиции, но сред партньорите на Русия се открояват ясни различия", посочи пред АФП Бертран Бади, аналитик в парижкия Център за международни изследвания и проучвания (CERI).

Политологът припомня "неутралитета" на Китай, обичайно "твърде взискателен, щом стане дума за териториална цялост", докато "Бразилия и Индия остават по-умерени - наред с Южна Африка".

Нюанси, показателни за интересите на всяка държава в двустранните й връзки с Русия. Щюнкел изтъква, че "в БРИКС липсва всякакъв натиск с оглед формиране на обща позиция".

Допирните точки в обединението се свеждат до простата цел да угодят на един партньор, ключов и за Китай, и за Индия - и същевременно да се противопоставят на западната хегемония в дипломацията.

"Държавите от БРИКС най-вече ясно се обявиха срещу санкциите, наложени на Русия от САЩ и Европейския съюз", подчерта пред АФП Марк Уайсброт, съдиректор на вашингтонския Център за икономически и политически изследвания (CEPR).

"Те не могат да принудят Вашингтон да промени външната си политика; могат обаче да вземат от него съответната политическа и икономическа цена", твърди той.

"Финансов реванш"

Големият залог на бразилския форум - създаването на банка за развитие и резервен фонд, издава общата воля сред членките на БРИКС за автономност от международните институции.

"Страните от Юга и Изтока виждат тук донейде финансов реванш заради надмощието на Запада", смята Бади.

"Така би започнал градежът на многополюсен финансов свят - огледален образ на многополюсния геополитически свят, желан от Путин", уточни за АФП Чарлз Моувит от британската консултантска къща Ейч Ай Ес.

Тази банка на БРИКС обаче не би издържала натиска на по-сурови санкции, засягащи "всекидневната финансова дейност" на Русия, убеден е той.

Бившият председател на Американско-руския търговски съвет Едуард Верона от компанията за бизнес консултации "Макларти асосиейтс" в САЩ посочи пред АФП, че нововъзникващите сили може да срещнат и други проблеми - в случай че антируски санкции обхванат "технологии", които БРИКС "няма как да подсигури".

С което напомни, че многополюсната дипломация може да влезе в сблъсък с икономическите реалности.

ПО БТА

Станете почитател на Класа