Саркози в тайни връзки с правосъдието?

  • Подозрението за финансиране на кампанията му през 2007 г. от либийския диктатор Муамар Кадафи остава

Ако бъде осъден, бившият държавен глава може да получи до пет години затвор и глоба от 500 000 евро. Засега съдбата му е в ръцете на следователите в Нантер, които от вчера (01.07.) го разпитват. Сензационните действия на правосъдието срещу бивш държавен глава са свързани с обвинения за съучастие в няколко различни афери. Обвинения са повдигнати също срещу бившия заместник-главен прокурор на Франция Жилбер Азибер, както и срещу адвоката на Саркози Тиери Ерзог.

Прокуратурата проверява подозрения за наличието на мрежа от информатори в съдебната система, които вероятно са осведомявали Саркози за водени срещу него разследвания. Предишното обвинение срещу Саркози - че се е възползвал от приятелството на болната от деменция милиардерка Лилиан Бетанкур, за да получава огромни суми за предизборната си кампания, беше отхвърлено поради липса на доказателства.

Второто подозрение обаче - че е взимал пари за кампанията си през 2007 година и от либийския диктатор Муамар Кадафи - остава в сила. В хода на разследванията около аферата "Бетанкур", следователите са подслушвали телефонни разговори и явно са научили доста смущаващи неща. Твърди се например, че Саркози е обещал да ходатайства на бившия заместник-главен прокурор Азибер за важен пост в Монако. В замяна на това президентът е искал да получи информации за хода на разследванията срещу него. В случая правосъдието иска да разбере дали Никола Саркози е получавал поверителни съдебни информации и дали е имало информатори в съда, които са били готови да му оказват "услуги", казва журналистът от вестник " Монд" Фабрис Ломе, който написа книга за "Системата Саркози".

Политически сценарий, за да бъде отстранен Саркози?
Интересното е това, че обвиненията срещу Саркози са били събрани до голяма степен от подслушване на телефонните му разговори, а бившият президент-консерватор по времето на своя мандат пледираше за подсилване на правомощията на тайните служби, включително и изполването на телефонното следене като специално разузнавателно средство. Вестник "Монд" писа, че след изтичането на президентския му мандат Саркози се е сдобил с втори телефон, регистриран на чуждо име. По него бившият президент водел и поверителните си разговори.

"Обвинението за търговия с влияние най-силно застрашава Саркози, чието име е свързано с цяла дузина афери", казва журналистът Ломе. Максималната присъда за търговия с влияние е пет години затвор и 500 000 евро глоба, отбелязва вестник "Монд". Поддръжниците и политическите приятели на Саркози смятат, че сегашните действия на френското правосъдие са политически мотивирани.

Винаги, когато Саркози е изявявал намеренията си за завръщане на политическата сцена, правосъдието е започвало действия срещу нето, твърдят те. Самият Саркози не крие, че иска да си върне лидерството в опозиционната десница, след което отново да се кандидатира за президент през 2017.

Фабрис Ломе от вестник "Монд" обаче не вижда данни за някакъв комплот срещу бившия президент. "Винаги досега той е бил оправдаван. Ако се твърди, че следователите преследват Саркози с особена настървеност, би следвало да се предположи, че всички френски адвокати и прокурори - от цялата страна - са се сдружили тайно срещу него и са решили да го провалят. А това е вече абсурдно", казва Фабрис Ломе.

По "Дойче веле"

Станете почитател на Класа