Украйна заслужава подкрепа

Когато поемат поста, повечето политици се стараят да кажат нещо вдъхновяващо. Арсений Яценюк възприе друг подход. Приемайки поста и.д. премиер на Украйна през февруари, първите му думи бяха: "Добре дошли в ада".

Миналата седмица в кабинета на Яценюк в Киев го запитах дали работата се е оказала толкова адска, колкото е очаквал. 39-годишният и.д. премиер свали очилата си и уморено потри лице: "По-лошо", каза той. "Изправени сме пред руската армия, пред подкрепян от Русия тероризъм, икономиката е неплатежоспособна, собствената ни армия е разпусната, полицията - дезориентирана. Последното правителство открадна всичко, което можеше".

В деня след разговора украинското правителство реагира на отчаяната ситуация, като предприе офанзива, за да си върне контрола над сградите и териториите на изток, попаднали в ръцете на проруски сепаратисти. Властите в Киев почувстваха, че ако не отвърнат на удара, рискуват да загубят източната половина от страната си поради безпомощност.

Но боевете в градове като Славянск и Донецк крият собствени рискове. Големият брой цивилни жертви, особено в Одеса, излага правителството в Киев на риска от обвинения в бруталност. Фактът, че голяма част от боевете са между украинци, налива вода в мелницата на руската версия - че Украйна е дълбоко разделена страна, много от чиито граждани очакват "защита" от Русия. И преди всичко, боевете рискуват да дадат на Русия извинение да изпрати войски в Украйна под претекста за "миротворческа мисия"

Украинското правителство знае, че ще загуби една конвенционална война с Русия, чиято армия е по-голяма и по-добре екипирана. Русия има и въздушно превъзходство с повече от 80 към 1. Украинците биха искали НАТО да обяви забранена въздушна зона над страната им в случай на руска инвазия. Но това е напразна мечта, американците няма да свалят руски бойни самолети.

Руският парламент вече предварително е разрешил интервенция в Украйна и големи руски сили се придвижват в близост до украинската граница. Но какво иска президентът Владимир Путин? Яценюк твърди, че "Путин не признава граници. Той иска да стане император на нов вид съветска империя". Но мнозина в Киев все още намират идеята за пълномащабна руска интервенция трудна за вярване.

Виктор Пинчук - един от най-богатите и с най-големи международни връзки украински бизнесмени, запитан дали Русия може да се опита да стигне докрая в конфликта с Киев, нарече това "научна фантастика". Алтервативна теория гласи, че Путин просто иска да създаде достатъчно хаос в Украйна, за да осуети президентските избори, планирани за 25 май, и да задуши всяка мисъл за приближаване на Украйна към ЕС.

Но военният аспект е само най-видимият аспект от борбата за Украйна. Правителството в Киев трябва също така да спечели пропаганднната битка и войната срещу корупцията.

Руските медии напомпват посланието, че правителството в Киев се ръководи от "фашисти" и антисемити, обявявайки ги за преки наследници на онези украински партизани, които са воювали на страната на нацистите срущу Съветския съюз на Йосиф Сталин. Посланието широко се разпространява в Източна Украйна и намира публика и в части от ЕС. Но украинските евреи, някои от които служат в правителството в Киев, не са убедени. На въпроса за твърденията за фашизъм и антисемитизъм, Пинчук - най-видният еврейски бизнесмен в Украйна, отговори лаконично: "Глупости".

Вярно е обаче, че червеночерният флаг на украинския национализъм се набива в очи на барикадите, които все още стоят на киевския Площад на независимостта. Запитани, защо все още остават на улицата, някои от демонстрантите във военно облекло, лагеруващи под знамето, отговориха: "За да гарантираме, че правителството няма да открадне парите, идващи от МВФ".

Това опасение изглежда достатъчно разумно. Едно нещо, по което Москва и Киев всъщност са съгласни е, че Украйна беше управлявана зле от поредица корумпирани и клептократични правителства. Яценюк по общо мнение е смятан за почтен. Но дори когато страната е заплашена от перспективата за военна интервенция, се носят слухове, че все още има министри, които със забележителна целенасоченост се стремят единствено да крадат.

Имиджът на корумпирана, хаотична и разделена Украйна, убиваща и ограбваща собствените си граждани, е напълно изгоден за руското правителство. Ако Русия може да убеди външния свят, че Украйна, която е независима едва от 1991 година, действително не е истинска държава, ще бъде много по-лесно тя да бъде разцепена.

Затова е важно да се помнят някои основни факти. Макар че има ясно културно разделение между Източна и Западна Украйна, 91 процента от населението на гражданите на страната гласуваха да бъде независима държава през 1991 година, с мнозинство във всички региони. Милиони украинци са загинали в наложения от Сталин глад през 30-те години на миналия век, което дава на съвременните украинци солидни основания да бъдат подозрителни към руските оферти за "защита".

Когато хиляди украинци демонстрираха в Киев в началото на годината и повече от сто загинаха, те не искаха "фашистко" правителство, а призоваваха за край на корупцията и в перспектива - за членство в ЕС. Тези цели все още си струват и може да бъдат постигнати. На фона на целия сегашен хаос и насилие те все още заслужават подкрепа.

Гидиън Рахман, "Файненшъл таймс"

По БТА

Станете почитател на Класа