Играчите на пазара станаха по-дисциплинирани

Основното постижение на Комисията за регулиране на съобщенията в последните години е, че тя се превърна в надежден орган, който провежда последователна европейска политика в областта на телекомуникациите. И мога да кажа, че моята мисия е много простичка и тя е да доведе Европа в България. Това ще стане, като прилагаме нейните практики и хармонизираме законодателната си рамка. През последните 3 години успяхме да открием проблемите, които стояха пред българските потребители на електронни съобщителни мрежи и услуги, и да намерим техните отражения в Закона за електронните съобщения. Битката е доста трудна, но смея да твърдя, че големите играчи на пазара успяха да се дисциплинират. Разбира се, работехме с преговори и договаряния, за да убедим бизнеса в регулациите, които налагаме. Но там, където липсваше разбирателство и желания за подчинение на закона, се налагаха и по-твърди мерки.

Само в телекомуникациите цените падат

Единственият сектор, в който цените непрекъснато намаляват, е този на телекомуникационните услуги. От 2007 година до сега успяхме да понижим няколко стойности в сектора. Първо паднаха ставките за терминиране както във фиксирани, така и в мобилни мрежи с около 70 на сто. Надявам се тази година потребителите също да усетят промените, които са инициирани. Операторите ще подобрят качеството и разнообразието на предлаганата услуга и това ще стане осезаемо. Като това при всички положения новите услуги няма да доведат до ръст в цените.
От 1 юли се очаква цената за терминиране на мобилни мрежи на едро да стане 0,05 лева. Планира се стойностите за фиксираните мрежи да бъдат под 0,01 лева. През 2007 година, когато започна процесът за намаляване на стойностите, ставките бяха 0,38 лева. Това трябва да покаже, че спадът не е просто в процент, а в пъти.

С научен подход ще влияем на пазара

Основен приоритет в работата на Комисията за регулиране на съобщенията е разработването на пазарни анализи. В Европа това е инструментариумът, с който регулаторът може да влияе на пазара. Трябва да подчертая, че не се говори за силови методи, а за един научен труд, който е нотифициран през ЕК. Тази година целта ни е да подготвим 6 подобни доклада. Трябва да кажа, че въпреки младия екип, който работи по разработването им, нямам основание, че няма да се справят. Втората много важна дейност, по която работим, е регулаторната рамка. Комисията няма законодателна инициатива, но организирахме представителите на бранша, след организирането на няколко кръгли маси, успяхме да изясним основните проблеми в сектора. Смея да твърдя, че законът, който се изработи, е най-добрата правна норма. Всички утвърдени от Европа антиконкурентни практики са заложени в забранителния списък, и то в законова норма. В това число влизат автоматичното подновяване на договори, изискването за дигитализирани сметки, кредитният лимит, нежеланите кратки съобщения и др. Практиката в страните от ЕС е регулирането на тези дейности да става само след конкретно изискване на клиента. Надявам се, след като вече има ограничаваща законова база, в бъдеще това да стане практика.
Никой не обича контролните органи, но не бива да стоим от двете страни на барикадата. Бизнесът и комисията трябва да си партнират, това се налага и като практика от Европа. Очаквам в бъдеще потребителите и компаниите да виждат в Комисията за регулиране на съобщенията един надежден, последователен, сериозен и предвидим партньор. Аз съм сигурен, че това рано или късно ще стане. Внимание трябва да се обърне и на изградената мониторингова система в страната. Вече има 6 нови станции, като предстои до няколко месеца една да бъде изградена в Плевен. Това е част от изискванията на ЕК, на който България трябваше също да отговори. В страната има доста проблеми с трансграничното замърсяване, като и в тази част има напредък, защото договорихме с Турция да преразгледа своята политика. Вина имат както чуждите, така и българските оператори, но се предприемат мерки за разрешаването и на тези проблеми.

* Пред участниците в конференцията на асоциация „Телекомуникации“.

Станете почитател на Класа