Обама преследва икономическите си цели с популизъм

Досега сътрудниците на президента Обама се опитваха методично да представят републиканците като партията на богатите, но с променлив успех.
Сега обаче Белият дом регистрира признаци за по-сериозна чуваемост на посланието и тази седмица Обама ще се опита да използва момента, за да извоюва победа по два приоритета – подновяването на изключително популярно орязване на социалните осигуровки и прокарването на плана за нов финансов регулатор в Сената.
От септември Обама пътува из страната и се опитва да набере подкрепа за пакета на стойност $447 млрд., който има за цел създаване на нови работни места и който според държавния глава е решаващ за съживяването на мудната икономика и подпомагането на семействата от средната класа.
Усилията му не дадоха особени резултати, което го направи уязвим за критиките на републиканците срещу икономическото му управление с оглед упорито високата безработица и анемичното възстановяване.

Силни козове

Белият дом обаче таи все по-голяма надежда за шансовете на поне един елемент от пакета за подобряване на заетостта – удължаването на временната мярка за по-ниски социални осигуровки, прокарана преди година.
Съветниците на Обама виждат разделението сред десните по проблема като доказателство, че са спечелили предимство.
„Имаме много силни козове“, казва високопоставен представител на администрацията и допълва, че републиканците ще проявят „невиждано лицемерие“, ако продължават да твърдят, че са политическата формация, защитаваща ниските данъци, а в същото време останат против подновяването на ниската ставка.
Сътрудниците на Обама вярват също, че могат да спечелят поддръжка за назначението на Ричард Кордрей, известен с твърдия си подход към банките, начело на надзорния орган, натоварен със защитата на потребителите от финансови измами.
Обама ще се опита да даде тласък и на двата приоритета и да впусне в действие популисткото си предизборно послание, като последва примера на бившия американски президент Теодор Рузвелт в пътуването си до Осаватоми, щата Канзас.
Преди повече от 100 години в този град Рузвелт произнася реч, в която остро критикува големите корпорации и привилегированите и изисква „феърплей“ за обикновените американци. Обама ще засегне същите теми, казват от Белия дом.
„Коментарите, които държавният глава ще направи в Канзас, кореспондират идеално с акцента върху значимостта на равните условия и усилията средната класа да получи реален шанс в трудни икономически условия“, заяви пред репортери Джош Ърнест, зам.-шеф на пресцентъра на Белия дом.

Решителна схватка

В предаване по телевизия Ен Би Си дългогодишният президентски съветник Дейвид Акселрод описа удължаването на занижената данъчна ставка като „решителната схватка“ и „най-големия въпрос, който изисква решение на този етап“.
Акселрод подсказа вероятните теми, които Обама ще впрегне за одобрението на Кордрей, като атакува републиканците по линия на финансовата регулация.
„Мислят си, че ако върнем назад промените в регулацията на Уолстрийт и оставим сектора сам да определя правилата си, това по някакъв магически начин ще ускори икономиката и ще облагодетелства обикновените американци“, казва той.
Много от редовите членове на Републиканската партия обаче се опасяват от удължаването на закона за намаление на данъците върху възнагражденията, изплащани от работодателите, тъй като тези постъпления увеличават притока на средства към държавния доверителен фонд по пенсионната програма в Social Security. Противниците на данъчните намаления (включително някои демократи) смятат, че продължаването на схемата ще отслаби доверителния фонд на Social Security.
Въпреки това лидерите на републиканците, включително председателят на Камарата на представителите Джон Бонър, напоследък изтъкваха, че желаят да си сътрудничат с Обама, за да удължат срока на данъчните облекчения.
Говорителят на Бонър Брендан Бък заяви, че твърденията за упражняван от Обама натиск върху републиканците във връзка с данъчните намаления се базират на „погрешното схващане“, че партията отказва да си сътрудничи с президента по този въпрос.
„Преди 77 дни предложихме да се съберем и да уточним подробностите заедно с него, коментира Бък. Ако президентът иска да седнем и да свършим тази работа, смятаме, че може би ще успеем да го направим.“
Без съдействието на Конгреса преди края на годината данъците върху възнагражденията ще се върнат на 6,2%, докато в момента са 4,2%.
Демократическата партия обръща фокуса на вниманието към гласуването в Сената от миналата седмица, при което републиканците отказаха да одобрят призивите на Обама за удължаване и разширяване на намалението на данъците върху възнагражденията и в замяна да въведат по-високи данъци за милионерите.
Републиканците опровергаха твърденията на Кордрей и подчертаха, че законите за създаване на Службата за финансова защита на потребителя, която той ще оглави, трябва да се променят, за да се постигне контрол върху регулаторната агенция и да се подобри отчетността й.

Въздействие върху демократите

Гласуването в Сената на номинацията на Кордрей е насрочено за четвъртък. Представители на Белия дом заявиха, че Обама планира голяма медийна изява в опит да притисне републиканците да одобрят Кордрей.
Предвид протестите на движението „Окупирай Уолстрийт“, които са в светлината на прожекторите, опитите на Обама може да въздействат положително на активистите демократи, които в определен момент бяха разочаровани от нежеланието му да даде пълното си одобрение на движението срещу Уолстрийт.
Макар да окачестви банкерите като „богаташи“, Обама от време на време се опитваше да промени реториката си спрямо финансовата индустрия от страх да не притесни пазарите и да не бъде заклеймен от републиканците като противник на бизнеса.

Станете почитател на Класа