Корупцията срива политическите и социалните устои на държавите

Вече съществуват дълги професионални отношения между колеги от ОЛАФ и българската прокуратура. Направихме така, че нашата страна да излезе от неприятна ситуация, помним как не се справяхме с разследването на злоупотребите с европейски средства. Сега не е така, защото в прокуратурата заработи едно специализирано звено за ефективно разследване.
Въпросите на разследване на икономическата престъпност са важни навсякъде по света и още повече когато сме отговорни да ги доведем до успешен край. В национален план изградихме структура, която да отговори на принципите и правилата на ОЛАФ - оказа се, че разполагаме и с професионален капацитет, за да черпим опит. Сега това звено се нуждае от развитие и кадрово укрепване. Едно е ясно - икономическата и финансовата нестабилност са плод на политически компромиси, на корупция, които водят до рухване на цели социални сфери. Аз съм убедена в това, което казвам, макар че това мое изказване е доста предизвикателно. Убедена съм обаче, че е така, и затова в тази насока трябва да се работи изключително усилено, изключително професионално, добронамерено и изключително безкомпромисно. В днешния ден в Европа рухват цели социални системи в резултат преди всичко на политическите компромиси. Това е изводът, който може да се направи, наблюдавайки вече от една, две или малко повече години какво се случва в Европа и по света.
На дневен ред е ОЛАФ с по-широко и по-дълбоко сътрудничество между разследващите органи в Европа, с поставяне на проблемите ясно и безкомпромисно. В ОЛАФ имат и структурен, и институционален, имат кадрови капацитет за добро сътрудничество в Европа и ми се струва, че денят е дошъл. С недобро законодателство и с недобро прилагане на законите можем да се справим. С тежката корупция обаче, провокирана в политически структури, които водят до рухване на социални системи, борбата е много продължителна, тежка и много предизвикателна. Затова тя се нуждае от кадри, които могат да се обрекат на правото, на закона и на справедливостта.

Станете почитател на Класа