Реформа по холандски с въпроси по български

Холандският модел на заплащане на държавните служители, стратегически представен пред медиите преди срещата на тристранката, постигна три неща: изненада (приятно) бизнеса, шокира синдикатите и притесни чиновниците. Реакциите на данъкоплатците, които би трябвало да одобряват спестяването на пари от бюджета, засега все още са предпазливи. И има защо. Историята учи, че не всяка малка революция води до положителни промени. Особено на тези географски ширини.

Плюсовете

Предложенията на екипа на Дянков бяха заплатите да се обвържат с атестирането, да се отрежат парите за прослужено време и парите за допълнително материално стимулиране (ДМС) от такси и глоби, бонусите да са до 30% от фонд „Работна заплата“ и да има справедлива система за оценяване във всички структури, включително и тези, които безконтролно си раздаваха възнаграждения от порядъка на 7 хиляди лева месечно. Това е нещо, което трябва да бъде подкрепено. Зад тези предложения прозират освен намеренията да се реализират икономии в бюджета и да се въдвори някаква справедливост в системата на заплащане. Твърде загадъчно бе защо например в комисията за конфискация на незаконно придобитото имущество парите са им в пъти по-високи от тези в другите структури като Агенцията по заетостта и НОИ например. При положение че ефикасността на първата комисия клони към нулата, а чиновниците във вторите институции работят извънредно, без някой да ги поощрява да кажем във вид на премии.
Първият извод от таблиците, които определят възнагражденията на служителите от 410 лв. до 1900 лв. (в зависимост от атестациите и степента, която имат), е, че най-ниските заплати ще се повишат, а високите ще се намалят, ако не за друго, то заради премахването на класа за прослужено време. Известно е, че за всяка година трудов стаж надбавката е от 0,6% до 1% от заплатата. Сега този стимул се премахва, а заедно с него и надеждите на чиновниците на възраст да имат по-високи доходи. За МВР нещата стоят още по-шокиращо, защото там надбавката е 2%. В мъгла остана въпросът дали за запазването на тази надбавка вътрешният министър успя да се пребори, макар да се изясни, че неговите хора минават по друг закон. Което, както и да се гледа, пак дели чиновниците на две категории.
Факт е обаче, че стъпката е горещо приветствана от бизнеса, който възнамерява да я приложи във фирмите. Работодателите би трябвало да са въодушевени и от другото решение – да не се преразпределят във ведомствата пари от такси и глоби. Това също заслужава да бъде отбелязано с положителен знак, защото очакванията са, че така ще се спре напълно необяснимото повишаване на таксите от страна на администрацията. Истината е, че чиновниците бяха насърчени преди години да вдигат таксите и глобите именно защото им бе разрешено да си преразпределят до 40% от приходите от тази дейност като премии. Именно това постановление осветли темата за петкратното повишение на издаването на обикновени разрешителни в някои сфери. Сега се появява надеждата тази практика да се преустанови.

Въпросите

Новата система на заплащане обаче поражда и съмнения, свързани с начина на оценката на работа. Притесненията на синдикатите, които не са доволни от отпадането на класа за прослужено време, са, че оценките изцяло зависят от субективната преценка на началника. А служителят от своя страна няма кой знае какви възможности да възразява срещу евентуална несправедливост. По-висшестоящият орган има право да му повиши само с една единица оценката на работата, което със сигурност може да стане повод за саморазправи. И да постави на друга плоскост идеята за стабилност на държавната служба.
Без отговор остават и притесненията на служителите, че при заплащането на 70% основна заплата и 30% бонуси, реално ще им се намалят парите. Т.е., вместо да се надгражда, може да се понижава. При 500 лв. средна заплата, ако тези черни очаквания се сбъднат, просто ще се получи поредното текучество. Нещо, което не бива да се допуска, защото не е в интерес на системата.
Както и не бива да се поддържат повече двойните стандарти при заплащането на труда на чиновниците, каквито има в момента. Неизяснено е например защо служителите, които работят в евродирекциите, ще продължат да получават двойни заплати плюс бонуси, без това да е обвързано с резултатите им.
Ако на тези въпроси не се дадат подробни отговори или не се влезе в диалог с професионалните сдружения на служителите за варианти за решаването им, може „революцията“ да претърпи известно поражение.

Станете почитател на Класа