По-малките азиатски хедж фондове привличат милионери

Хедж фондове от Азиатско-Тихоокеанския регион с активи под $100 млн. се ориентират към милионери и семейни инвестиционни фондове, тъй като институционалните им конкуренти предпочитат по-големи активи и голям професионален опит.
Компанията E Fund Management, която през април стартира първия китайски официално регистриран хедж фонд, набра $100 млн. от най-богатите граждани на страната. Базираният в Сингапур Iridium Asset Management започна търговия миналата година със средства от семейството на основателя на фонда, докато основаният преди 8 месеца Regal Funds Management Pty се е ориентирал към набиране на средства от семейни съдружия, които съставляват 40% от пазарно неутралната стратегия на австралийските мениджъри.
Ескалиращата криза с европейския държавен дълг и забавянето на световната икономика доведоха до двегодишен рекорд на волатилността на капиталовите пазари и с това повишиха важността на хедж фондовете за богатите инвеститори поради слабата им зависимост от пазарните трусове. Парите от лицата с високи доходи и семейните съдружия поддържат мениджърите на малкия бизнес на повърхността, докато пенсионните фондове и други институции, които издават чекове за по-големи суми, предпочитат хедж фондове, управляващи капитал над $100 млн.
„Винаги е трудно да се наберат средства за новостартиращи хедж фондове, но по принцип е по-лесно за семейни съдружия и частни капитали, заяви Чжън Лю от базираната в Гуанчжоу E Fund Management. Тези фондове зависят в по-голяма степен от представянето си и демонстрират по-голямо желание да изпитват нови и оригинални стратегии и мениджъри.“

Далеч от новаците

Липсата на спонсорство от страна на институциите възпира ръста на малките хедж фондове. Мениджърите с активи от $50 млн. или по-малко са съставлявали 64% от фондовете в региона през август спрямо 54% през 2007 г., казва Eurekahedge Pte в изследване от октомври. По-голямата част от капиталовите притоци, възлизащи на $18,2 млрд. през второто полугодие на 2009 г., отидоха в по-големи фондове, съобщи базираният в Сингапур мениджър на данни.
Над 60% от институциите, които имат желание да инвестират в хедж фондове през следващите 12 месеца, ще се ориентират към мениджъри с най-малко три години професионален опит, съобщи Preqin. Близо 67% от инвеститорите, което включва университетски дарителски и пенсионни фондове, обмислят да вложат средства в хедж фондове с активи, възлизащи на най-малко $100 млн., съобщи в изследване от септември базираната в Лондон компания.
Институционалните инвеститори са съставлявали 61% от активите на хедж фондовете през първото тримесечие на 2011 г. спрямо 44% през 2008 г. Това подчертава растящата им важност като източник на капитал за тази индустрия според Preqin. Най-голямата пречка пред набирането на средства от институции са изискванията за минимален размер на фонда, се посочва още в изследването, което се позовава на изказвания на мениджъри.
Финансовите средства за алтернативни инвестиции варират от едва 5% от портфейла на клиентите на Citigroup със свръхвисока нетна стойност (т.е. тези, които притежават инвестиционни активи на стойност поне $25 млн.) до цели 50% в редки случаи, заяви Ида Лю от Citi Private Bank.
„В несигурни времена като настоящите хедж фондовете могат да бъдат интересна инвестиционна възможност“ заради способността им в някои случаи да извличат полза от неблагоприятни пазарни условия, казва тя в интервю.
Азиатските хедж фондове са загубили средно около 5,7% през първите десет месеца от годината по данни на Eurekahedge. MSCI Asia Pacific Index падна с около 12% за същия период. VIX, който разкрива степента на пазарна волатилност и е известен още като „индикатор на страха“ за Уолстрийт, се покачи с 48% (най-високото му равнище от март 2009 г.) на 8 август след решението на Standard & Poor’s да лиши САЩ от първокласния им рейтинг ААА.
„Традиционният пазар е в криза, казва Уилям Чан, главен изпълнителен директор на базираната в Сингапур семейна фирма Stamford Privee. Сега е моментът да заложите кои мениджъри ще съумеят да съхранят капитал в тези пазарни вълнения и няма да покажат силна обвързаност с традиционни сектори като акциите и облигациите.“
Stamford Privee, която управлява състоянията на общо три семейства, е с целева възвръщаемост от 7-9% след приспадане на хонорарите, казва Чан. Фирмата планира инвестиции в хедж фондове и от поне шест месеца проучва различни мениджъри.
Почти 90% от изпълнителните директори на анкетираните през първото тримесечие фамилни компании са изразили готовност да вложат още пари в хедж фондовете тази година по данни на Rothstein Kass, базирана в Ню Джърси счетоводна и консултантска фирма. Около 85% от участниците в изследването вече са имали инвестиции в хедж фондове.

Вложения по поръчка

Фамилните компании обикновено са приспособени към инвестиционните и лични нужди на семействата собственици и често включват планиране на наследството, филантропия и услуги като поддръжка на жилища и яхти.
Около 72% от анкетираните от Rothstein Kass мениджъри на хедж фондове, управляващи активи за по-малко от $500 млн., очакват семейните фирми да бъдат важен източник на капитал. Този възглед споделят едва около 55% от представителите на категорията над $500 млн.
„Значителна част“ от първоначалния капитал на Iridium Alpha Fund дойде от семейството на създателя му Джейсън Ван и други по-далечни роднини с бизнес в областта на медиите и недвижимите имоти. Фондът е донесъл възвръщаемост от 9,8% през септември, казва той.
„Фамилните компании разбират, че хедж фондовете не бива да бъдат разглеждани като краткосрочни инвестиции, продължава Уанг. По-добра стойност се извлича чрез дългосрочни стратегии.“
Едуин Ридуън, който има над 15-годишен опит в търговията с акции, включително кратък престой в базираната в Джакарта PT Danareksa Sekuritas, вече е получил запитвания от семейни фирми за хедж фонда за региона на Индонезия, който смята да основе още тази година. „Приятелите и роднините, както и фамилните компании могат да се окажат главен източник на капитал за новите фондове и тези с активи под $100 млн.“, прогнозира той.

Станете почитател на Класа