Законът за отнемане на имущество е срещу престъпността

Първото гласуване за всеки закон е политическо. В този смисъл, на първо четене, аз подкрепих при гласуването в пленарната зала на Народното събрание проектозакона за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност. Направих го, защото определено смятам, че този закон е един от сериозните аргументи в битката срещу организираната престъпност. Освен това, анализирайки случващото се досега в т. нар. комисия „Кушлев”, се вижда, че съществуващият закон не функционира достатъчно експедитивно.
Аз, както и моите колеги от парламентарната група на Синята коалиция, смятаме, че проектът, внесен от Министерския съвет, има своите проблеми. Но според мен между първото и второто четене на този закон, представеният проект търпеше корекции в оправяне на нещата, които са притеснителни и за мен, и за тях. Явно повечето народни представители от Синята коалиция решиха, че няма да има такава възможност и тук донякъде е разминаването ми с тях, което не бих казал, че е чак толкова важно.
Не бих казал, че в този случай различното гласуване от това на останалите от нашите народни представители ме прави индивидуалист, най-малкото след като съм член на парламентарна група. Но веднага ще прибавя, че всеки народен представител има право на свое мнение, на своя позиция, включително и при гласуването на отделни законопроекти. И както се казва, затова са ме пратили избирателите в Народното събрание - за да гласувам по съвест.

ГЕРБ има разклатено мнозинство по този проект

Това, което направи впечатление при гласуването в пленарна зала на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, е разклатеното мнозинство на ГЕРБ. Да не забравяме, че проектът, за който говорим, вече е разглеждан и подкрепен от Министерския съвет, преди да влезе в Народното събрание. И при това положение да отсъстват от залата 47 народни представители от ГЕРБ – странно е. Даже някои от тях явно са били в пленарната зала, но не са гласували и не са подкрепили законопроекта. На практика това е бламиране на Министерския съвет, а не на правосъдния министър г-жа Маргарита Попова, която просто е водеща по този закон. Друг е въпросът, че трябва да се види кои са точно тези 47 човека, да не би случайно да гравитират към някой от вицепремиерите. Ако се съди по всички изказвания на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, изпълнени с критики към съдебната система, може да се каже, че бламирането на закона е неговият удар срещу министъра на правосъдието г-жа Маргарита Попова.

Борисов трябва да реши проблема с шефа на МВР

Известно е, че Синята коалиция още през февруари месец поиска оставката на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Ясно е, че министър-председателят Бойко Борисов трябва в даден момент да реши този проблем. Ние, като парламентарна група, поискахме оставката на г-н Цветан Цветанов поради много причини, които многократно са изтъквани публично: че политически се злоупотребява, че г-н Цветанов няма как да гарантира, ще има почтени избори, щом е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, че системно нарушава правата на човека, че постоянно се нарушават основни принципи на демокрацията, атакувайки независими институции, както и това, че изобщо не реформира Министерството на вътрешните работи.
Бих искал да добавя, че де факто и де юре принципът, по който работи представеният законопроект за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, е тогава, когато организирана престъпна група се обогати
и Министерството на вътрешните работи го е пропуснало, да може да се отнемат най-вече финансовите приходи от престъпната дейност, защото финансовите приходи, реално погледнато, генерират и следваща, последваща престъпност. Тук е и контрабандата, и трафик на хора, много неща, отново свързани с Министерството на вътрешните работи.


Изказването е по БНР

Станете почитател на Класа