Ще елиминираме преразходите и злоупотребите в БДЖ

Вярваме, че макроикономическата ситуация ще се подобрява, което е предпоставка за увеличаване на приходите, а това пък е изключително важно за печалбата. Вярваме, че можем да постигнем големи успехи с елиминиране на преразходите и злоупотребите. Тепърва ще видим до каква степен ще успеем да се справим с тези неща. Имаме твърдата увереност, че това може да стане по най-добрия начин. Разбира се, на мен ми трябва още малко време, за да съм абсолютно сигурен.
Една от първите оперативни задачи, която осъзнах, че трябва да бъдат свършени, е да се продухат информационните потоци в това дружество. 13 000 души по някакъв начин комуникират. Но се оказва, че 13 000 души по никакъв начин не комуникират. Затова ще предприема най-крути мерки да има достъп до информация от най-ниско до най-високо ниво и да няма никакви прекъсвания.

Искам от моя компютър да виждам цялата информация

Като начало ще се орежат много звена, в които се движи счетоводният процес. Второ – ще се огледат информационните системи. Тепърва ще проверя какви софтуери са закупени и защо стоят по етажите. Вече говорих с колегите да проучат възможността чрез мярка по програма „Конкурентоспособност“ да се създаде единна база данни. Така аз от моя компютър ще виждам да информацията, която ме интересува, без сложния път през различните счетоводства. Това не е химера, прави се от всички навсякъде.
Трябва така да направим екипите, че те да са компетентни да взимат верните решение. Ние пък ще сме сигурни, че решенията са взети така, че пътуването ще е бързо, комфортно и, разбира се, безопасно.
Увеличаването на скоростта на движение няма да подобри особено много ситуацията при товарните превози. При пътническите обаче е точно обратното, защото ще се привлекат повече клиенти. Лично аз с удоволствие бих пътувал с влак, ако има интернет, ако той не прекъсва постоянно, ако касиерките са малко по-ведри, когато продават билети... Със сигурност едно от нещата, които ме възпират, е, когато кондукторите се държат катаджийски. Всичко това са неща, които могат да се направят, за да се почувстват хората по-добре.

Човек работи с екип и има вяра на някого

Смятам да се разходя на максимално много места, където БДЖ извършва товарни и пътнически превози, защото видях, че има смисъл от това. Говоря с много хора за това, кой какъв е и на кого какъв е. Кой как си върши работата и защо и това е начинът, по който извършвам смените. Защо ги извършвам безцеремонно, ще каже някой? Ами защото ситуацията е шокова. Основната работа на ръководителя, особено на едно тотално загробено предприятие, е да може да взима решение. И това, мисля, е една от причините, поради която съм на този пост. Не ме е страх да взимам решения и се надявам да няма фатални грешки.
В момента правим изключително вътрешни рокади с преструктуриране. Изцяло преработваме организационната структура на холдинга. Ще последват и промени в предприятията, но те ще са отговорност на техните управители. Не искаме да има централизирана власт в холдинга, а да могат дружествата да се управляват оперативно, така че да постигат целите си.
Всеки човек работи с някакъв екип и има вяра на някого. Има изключително много умни хора, които не действат за благото на дадено предприятие. Дори напротив – колкото по-умни хора има, се оказва, че те често действат във вреда.
В дружеството е взето решение за реформи и оттук натам това е закон за всеки, който работи тук. Никой не може да ми каже, че не е съгласен. Всеки, който не спазва закона на промените и ги спъва по какъвто и да е начин, гарантирам, че ще направя всичко възможно да си тръгне.
Освен използването на възвратните глаголи и липсата на подлози в изказванията на колегите трябва да се подобри и проактивността. Това означава, че ако искаш да се случи нещо, ти го буташ, докато се случи, а не докато го прехвърлиш на някой друг.

Станете почитател на Класа