GM вещае края на бензиновия монопол в САЩ

Монополът на бензина в САЩ може би е към своя край. Американският автомобилостроителен гигант GM минава на нещо по-евтино и екологично чисто – природен газ.
General Motors Corp обяви планове за разработването на първия двигател на синьо гориво, с което изоставя антипатията си към алтернативните горива и се присъединява към многото по-малки играчи, поели в тази посока.
В Индианаполис дизайнерът Марлон Кърби вече е готов с нова суперкола, която на външен вид е като всички останали (шик, с плавни извивки и ниско шаси), но в едно отношение съществено се отличава от събратята си с огромен разход на бензин – движи се на втечнен природен газ.
След 21 000 работни часа моделът Maxximus LNG 2000 на стойност $1 млн., е готов за скоростни тестове, а Кърби очаква колата да развие над 320 км/ч.
Автомобилният гигант GM и дизайнерът са в двата края на едно и също движение – за производството на двигатели, които черпят от изобилните и евтини американски запаси от природен газ.
САЩ разполагат с огромно количество синьо гориво (достатъчно да покрие около 100 години на потребление според специалистите) благодарение на нова сондажна техника, известна като хидравлично разбиване, която освобождава огромните резерви, скрити в шистите.
Природният газ се използва основно в производството на електричество и промишлеността, защото при едва 120 000 такива коли на пътя и само 900 газови станции транспортът заема незначителен дял от общото търсене.

Намалена зависимост от петрола

Ако прогнозите за добива са точни, природният газ ще остане евтин още дълги години и може да намали зависимостта на САЩ от черното злато. Когато тази година стойността на суровия петрол надхвърли $110 за барел заради бунтовете в Близкия изток, цената на природния газ в САЩ, независеща от международната обстановка, остана ниска, тъй като не се стигна до недостиг на суровината на вътрешния пазар. Шофьорите, които зареждат с природен газ, спестяваха по $2 на галон, когато бензинът вървеше по $4.
Автомобилостроителите, промишлените производители и собствениците на автомобилни паркове бързат да минат на по-екологично чистото фосилно гориво, което преди бе запазена територия на камионите за боклук и градските автобуси.
„При тази активност около шистовия газ цената на синьото гориво вече не е тясно обвързана с бензина. То е много по-привлекателно с оглед ситуацията на пазара“, казва Иън Скот от Westport Innovations.
Базираната във Ванкувър компания, която разработва технологии за модифицирането на двигатели, които да се захранват с природен газ, работи с GM по проект за автомобил, задвижван от синьо гориво.
В проекта за милиони долари GM и Westport ще проучват леки двигатели (например 0,5-литрови), което ще отвори пазара за по-малки потребителски возила, пренебрегвани досега от производителите на двигатели.
Това ще е едва вторият лек автомобил в САЩ, произведен да се движи на природен газ, след Civic GX на Honda.
Дейвид Демърс, главен изпълнителен директор на Westport, определи годината като „пробив“ за компанията, която продаде 500 свръхмощни двигателни системи от началото на настоящата финансова година, тоест с 25% повече от предходната.
Mack Trucks отчете ръст от 50-100% в продажбите на автомобили, задвижвани от природен газ през последните години, казва Къртис Доруърт, мениджър по продуктов маркетинг. „Големият плюс е разликата в цената на горивата, особено при сегашната цена на дизела от над $4 за галон“, допълва той.

И друг път се е случвало

Интересът към природния газ се движеше на приливи и отливи, обикновено обратно пропорционално на цената на петрола. Различното този път е огромното и дългосрочно свръхпредлагане.
„През последните няколко години при всеки спад в цената на петрола много хора изведнъж забравяха за идеята да минат към гориво, което е налично от национални източници“, коментира Карла Йорк, главен изпълнителен директор на консултантската фирма Innovation Drive в Рестън, Вирджиния.
Mack Trucks разчиташе сериозно на возилата, захранвани от синьо гориво, през 90-те години, като около 400 от тях бяха в движение, но поевтиняването на бензина повлия на търсенето им и производството им бе спряно.
През 90-те години GM предложи Chevrolet Kodiak и GMC Top Kick, преустроени, за да се движат на газ, но тяхното производство също беше спряно при преструктурирането в средата на 2000 г.
От сектора казват, че дори цената на петрола да се смъкне, алтернативата му ще остане привлекателна заради изобилните запаси и възможността за държавна помощ. „Новата тенденция е по-сериозна в сравнение с края на 90-те години и този път може да се окаже доста по-мощна“, казва Къртис Доруърт.
Ричард Колодзей, президент на браншовата организация NGV America, твърди, че природният газ е намалил търсенето на бензин с 360 млн. галона през 2010 г. Той прогнозира, че количеството може да стигне 10 млрд. галона след 15 години. „Разликата е, че има доверие в устойчивостта на предлагането на природен газ, подчертава той. САЩ разполагат с много големи залежи.“
В Кънектикът програмата Clean Cities покрива разликата в цената за кола на природен газ. Таксиметровата фирма Metro Taxi в Уест Хейвън пое доставка на автопарк от модифицирани автомобили Ford Transit.
„Икономиите от гориво са невероятни“, посочва шефът на Metro Taxi Бил Скалци, който вече е пробвал автомобилите. В Уест Хейвън разликата е около $1,50 за галон по думите му.
Много неща зависят от държавната политика. Законът за природния газ, който бе внесен в Камарата на представителите през април, предвижда стимули за закупуването и изграждането на коли, задвижвани от газ, като текстовете заменят предишния законопроект, чиито предимства за потребителите на синьо гориво изтекоха наскоро.
Предложените поощрения включват кредит от 50 цента на галон гориво; кредит при покупка, който покрива до 80% от по-високата стойност на автомобила на природен газ и данъчни облекчения за изграждането на инфраструктура за снабдяване. Законопроектът разполага с подкрепата и на двете партии и може да бъде прокаран още тази година.

Станете почитател на Класа