Европа е протегнала ръка, за да окаже помощ на жертвите на престъпления

Представете си, че в една топла пролетна нощ ходите пеш до метрото, след като сте гледали хубав филм в киното. Ненадейно двама мъже изскачат пред вас. Единият ви удря по главата, докато другият ви пребърква джобовете. Те бягат, а вие оставате изумен на улицата, осъзнавайки, че току-що са ви взели мобилния телефон и портфейла. Само за няколко секунди приятната вечер се е превърнала в кошмар.
За съжаление случки като тази стават всеки ден в Европа. Всяка година над 75 милиона души, или около 15% от населението на Европейския съюз, стават жертва на тежко престъпление.
В момента лечението и защитата на жертвите силно варира в различните части на Европейския съюз. Някои хора никога не получават достъп до професионална помощ или преводач след тежко престъпление, когато свидетелстват срещу нападател за престъпление, което е станало в друга страна. Към кого би трябвало да се обръщат жертвите за подкрепа, защита или помощ, докато се опитват да се ориентират в съдебната система? Какви са правата им във всяка страна?

Създава се общо ниво на правна защита в ЕС

Европейската комисия има отговор на този въпрос: минимални стандарти, валидни за целия съюз, така че жертвите да могат да бъдат сигурни, че ще получат помощ и подкрепа, независимо дали са претърпели автомобилна катастрофа, докато са шофирали към южната част на Франция, или са обрани в Барселона, Ливърпул или Хамбург. Предложените днес нови мерки ще създадат общо ниво на защита в целия Европейски съюз, което ще помогне на жертвите на престъпления да се възстановяват и да се възползват от правата си.
Независимо дали е жертва на дребна кражба, обир, нахлуване с взлом в дома му, нападение, изнасилване, тормоз, престъпление, основано на омраза, терористично нападение или трафик на хора, всеки има едни и същи основни нужди.
С жертвите на престъпления трябва да се отнасяме с уважение и разбиране. Трябва да им се предоставя медицинска, психологическа, правна и практическа подкрепа. Жертвите трябва да могат да свидетелстват в съда, без да се чувстват заплашени от нападателя.
Какво става, ако дадена жена е преследвана и получи заповед за осигуряване на защита? Валидна ли е тази заповед, ако тя отиде в друга страна от Европейския съюз? Комисията ще гарантира признаването на тази заповед и от други държави членки – така че жертвата да бъде отново защитена, когато отива зад граница.
Жертвите на престъпления искат ефективно правораздаване. Те често се нуждаят да видят тази страница затворена, за да се върнат отново към своя живот. В резултат на това те имат нужда да чуят датата на процеса, да си получат обратно парите за пътни разходи и да им бъде осигурен устен и писмен превод по време на съдебната процедура.

Новите мерки ще засилят доверието на гражданите в съдебните системи в съюза

Историята на Европейския съюз показва, че ние, работейки заедно, можем да допринесем за положителни промени в живота на хората. Този път сме съсредоточили вниманието си върху жертвите, за да гарантираме, че те получават подкрепата, от която се нуждаят, уважението, което заслужават, и правата, които имат. Постигането на това ще спомогне за засилването на доверието на гражданите в правосъдието и съдебните системи в цяла Европа.
Въпреки че може би никога няма да сме в състояние да изтрием спомена за страданието на жертвите или да възстановим това, което са загубили, ние можем да намалим чувството на безсилие и объркването, които настъпват след престъпление. Целта ни трябва да бъде да поставим жертвите на преден план. Това е най-малкото, което заслужават.

Еврокомисар Рединг обявява на пресконференция днес в Брюксел предложените законодателни мерки за защита на жертвите на престъпления и катастрофи в Европа. Събитието ще се предава на живо в Информационния център на ЕС в София от 13:15 часа.

Статията е предоставена ексклузивно на в.“Класа“ от представителството на ЕК в България

Станете почитател на Класа