Кой е Сам Алтман и защо уволнението му разтърси света на изкуствения интелект?

Кой е Сам Алтман и защо уволнението му разтърси света на изкуствения интелект?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    20.11.2023
  • Сподели:

Самюел (Сам) Алтман е главен изпълнителен директор на OpenAI от основаването ѝ през 2015 г. На 17 ноември той беше освободен от поста си след обсъждания в борда на директорите.

 

 

Бордът сметнал, че Алтман не винаги е бил откровен в комуникацията си. „Това възпрепятства способността му да изпълнява задълженията си. Бордът вече няма доверие в способността му да продължи да управлява OpenAI“, се казва в изявлението.

За временен главен изпълнителен директор е назначена Мира Мурати, главен технологичен директор. Компанията търси постоянен наследник на Алтман.

Към 19 ноември се появяват съобщения, че бордът на директорите на OpenAI води разговори със Сам Алтман за завръщането му в компанията като главен изпълнителен директор. Самият Олтман обаче е „двусмислен“ по отношение на завръщането си и би искал значителна промяна в ръководството.

Какво е известно за историята на Олтман в OpenAI

Първи стъпки

По думите на Сам Алтман той винаги е бил очарован от темата за изкуствения интелект. Подобно на много други известни бизнесмени в областта на технологиите, той прекъсва следването си (в Станфордския университет), за да започне собствен бизнес. Първият му проект е мобилно приложение, наречено Loopt. То е замислено като социална мрежа, базирана на геолокация, която показва къде се намират приятелите или просто интересните хора. Проектът се проваля поради невъзможността да привлече достатъчна потребителска база, но носи на Алтман първия му опит и капитал.

През 2012 г. Сам става партньор в бизнес инкубатора Y Combinator (YC), който финансира Loopt. Забележително е, че през същата година са направени няколко важни пробива в областта на изкуствения интелект, които включват невронни мрежи и разпознаване на езици/изображения.

Две години по-късно Сам Алтман поема ръководството на YC. Като президент той разширява програмите му, създава фонд за развитие, изследователски отдел и разширява инвестиционните му интереси до по-технологично сложни отрасли като невронни мрежи или ядрена енергия.

В началото на 2015 г. Алтман стига до заключението, че не се обръща достатъчно внимание на развитието на изкуствения интелект. В тази област се е работило, включително на комерсиална основа, но напредъкът на фундаментално ниво е бил много малък.

Началото на OpenAI и конфликтът с Илон Мъск

През 2015 г. Алтман напуска YC и обявява създаването на изследователската организация с нестопанска цел OpenAI. Той споделя поста на ръководител с Илон Мъск и привлича в екипа доста водещи експерти по ИИ като Иля Суцкевер, Грег Брокман и др.

В началото на работата си OpenAI набира финансиране в размер на 1 млрд. долара, като принос за това имат бившите колеги на Олтман от висшия мениджмънт на YC, както и големи корпоративни спонсори като AWS (дъщерно дружество на Amazon за изчисления в облак) или Infosys (индийски разработчик на софтуер за електронна търговия).

През 2018 г. става известно, че Илон Мъск е подал оставка. Като причина е посочено желанието на милиардера да осъществи дългогодишната мечта на писателите на научна фантастика за автомобили без шофьори благодарение на интегрирането на изкуствен интелект в новите модели на Tesla. Следователно оставката изглежда съвсем логична и продиктувана от желанието да се избегне очевиден конфликт на интереси в бъдеще. В същото време Мъск остава в списъка на спонсорите на OpenAI.

Година по-късно Илон Мъск заявява, че е подал оставка, защото не е съгласен с някои от плановете на екипа на OpenAI. Той също така заявява, че се е конкурирал с изследователската компания за някои специалисти.

След още една година главният изпълнителен директор на SpaceX декларира, че има ниско мнение за лабораторията за ИИ по въпросите на безопасността. Същата година MIT Technology Review публикува разследване за културата на секретност в OpenAI, която противоречи на обявената от нея политика на откритост. Още повече, че от OpenAI първоначално са обещавали да си сътрудничат с други специалисти и компании. Мъск не остава настрана и заявява, че OpenAi е стартирала като нестопанска организация с отворен код, но нито едно от тези твърдения вече не е вярно.

А още след пускането на ChatGPT изобретателят, който добави Twitter към списъка си с активи, обявява, че е спрял достъпа на чатбота до платформата, за да не може да използва данните от нея за обучение.

 

Генератор на фалшиви новини и ново позициониране

През февруари 2019 г. OpenAI съобщава за създаването в стените си на бот, способен да пише фалшиви новини и спам имейли. Получава се толкова правдоподобно, че разработчиците се побояват да пуснат детето си за свободен достъп.

В крайна сметка инструментът е пуснат в действие, но не в пълен обем. GPT-2 може да отговаря на въпроси, да превежда текстове и да прави резюмета на истории. Противно на страховете на разработчиците, услугата се използва за създаване на образователни текстови игри или истории за еднорози. Ето защо през ноември същата година пълната версия на GPT-2 става свободно достъпна. Това събитие предизвиква множество дискусии и спорове относно допустимостта на подобни технологии. Изразена е позиция, че такъв инструмент може да се появи след време, а развитието на OpenAI ще позволи да се създадат контрамерки. Някои хора като цяло смятат, че описанието на възможностите на бота е маркетингов трик за привличане на внимание.

Интересно е, че през същата година OpenAI обявява, че променя статута си от организация с нестопанска цел на „дружество с ограничена отговорност“. Това се правело, за да се подпомогне набирането на капитал, да се увеличат дивидентите за инвеститорите, но останалата част от средствата щяла да се изразходва за нестопанска дейност.

 

 

Сътрудничество с Microsoft

През същата 2019 г. технологичният гигант Microsoft обявява инвестиция от 1 млрд. долара в OpenAI. Последната заявява, че ще лицензира ексклузивно своята технология с тази корпорация.

През януари тази година стават известни плановете на Microsoft да инвестира още 10 млрд. долара. Това ще ѝ позволи да получава 75% от приходите на OpenAI до изплащането на инвестицията. След това производителят на Windows ще притежава почти половината от акциите на изследователската компания. Това ще ѝ позволи да се конкурира с Google и нейната „дъщерна“ компания DeepMind AI.

Генератор на изображения и изкуствен събеседник

Първата забележима разработка за масовия потребител се оказва инструментът Dall-E, пуснат от OpenAI през 2021 г. Той може да създава реалистични изображения и картини въз основа на описание от потребителя. Или може да изтегли изображение и да създаде картини въз основа на него. Негов аналог е невронната мрежа Midjourney, чието „творчество“ залива социалните мрежи през втората половина на 2022 г.

През ноември 2022 г. OpenAI пуска още един хит – ChatGPT, чатбот с изкуствен интелект, който първо е наречен „убиецът на Google“. Той вече се използва от бизнеса и е посочен като изискване в обявите за работа, но чатботът все още е далеч от истинския изкуствен интелект.

 

 

Уволнение под въпрос

Уволнението на Олтман в средата на ноември разгневи и инвеститорите. Най-големият инвеститор в OpenAI, Microsoft, заяви малко след уволнението на Алтман, че компанията остава ангажирана с партньорството си с OpenAI. Въпреки това инвеститорите в OpenAI не са били предварително предупредени или не са имали възможност да изразят мнението си относно решението на управителния съвет да отстрани Алтман.

Бордът на OpenAI се състои от главния учен Иля Суцкевер, главния изпълнителен директор на Quora Адам Д’Анджело, бившия главен изпълнителен директор на GeoSim Systems Таша Макколи и Хелън Тонер, директор по стратегията в Центъра за сигурност и нови технологии в Джорджтаун.

Редица медии, позовавайки се на свои източници, съобщават, че бордът на директорите на OpenAI води разговори със Сам Алтман за завръщането му в компанията като главен изпълнителен директор. Според един от информаторите Алтман, когото бордът на директорите внезапно уволни в петък без предупреждение, е „двусмислен“ по отношение на завръщането си и би искал значителна промяна в управлението.

Източник, близък до Алтман, твърди, че бордът се е съгласил да подаде оставка и да позволи на Алтман и експрезидента Грег Брокман да се върнат, но е изтекъл крайният срок, в който много служители на OpenAI трябва да подадат оставка.

Междувременно временната главна изпълнителна директорка на OpenAI Мира Мурати изпрати до служителите меморандум за своето назначение, в който не се споменава името на Сам Алтман. Мурати пише, че за нея е „чест и гордост“ да заема ръководна позиция в компанията след отстраняването на предишния главен изпълнителен директор. Мурати също така призова да се съсредоточат върху работата си: „По-важно от всякога е да останем фокусирани, целенасочени и верни на нашите основни ценности.“

 

 

 

 

Станете почитател на Класа