Щедрите субсидии помогнаха на Австралия да стане лидер в слънчевата енергия

Щедрите субсидии помогнаха на Австралия да стане лидер в слънчевата енергия
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    03.11.2023
  • Сподели:

Адам Мортън
За кратък период от няколко уикенда тази пролет щатът Южна Австралия, който има население от 1,8 милиона, направи нещо, за което никой с подобен размер не може да претендира: генерира достатъчно енергия от слънчеви панели на покривите на къщи, за да се посрещнат виртуално всичките му нужди от електроенергия.
Това е ново явление, но се появява от известно време – откакто слънчевите фотоволтаични клетки започнаха да се инсталират с бързи темпове в Австралия в началото на 2010 г. Приблизително едно на всеки три австралийски домакинства, повече от 3,6 милиона домове, сега произвеждат електричество в страната. В Южна Австралия, най-напредналият щат за покривна слънчева енергия, делът й е близо 50%. Никоя друга страна не се доближава до толкова инсталирани малки слънчеви системи на глава от населението. „Това е абсолютно необикновено за световните стандарти. Ние сме много напред", каза д-р Дилън Макконъл, анализатор на енергийни системи в Университета на Нов Южен Уелс.
Нямаше всеобхватен план, който да направи Австралия световен лидер в слънчевата фотоволтаична система за домакинствата. Анализаторите до голяма степен считат, че това е щастлив случай, резултат от набор от некоординирани политики между нивата на управление. Много от тях бяха схеми за субсидиране, които бяха осмивани като твърде щедри и постепенно намалени, но най-важната – лесна за достъп, предварителна национална отстъпка за всички – издържа. Това помогна панелите да станат рентабилни и лесни за инсталиране.
Разходите бяха голямо внимание за семейство Джеймисън, когато инсталираха система в къщата с четири спални в крайбрежно предградие в столицата на Южна Австралия, Аделаида, преди десетилетие. Те надстроиха до по-голяма мощност по време на ремонт на дома и инсталираха изпробваща системи за съхранение на енергия в домакинствата, за да помогне за стабилизиране на електрическа мрежа, която все повече работи на променлива слънчева и вятърна енергия. Шон Джеймисън, каза, че инсталираната 8kW система и две батерии, частично субсидирана от държавното правителство, е била „невероятно полезна", отчасти защото семейството му използва енергоемко оборудване, включващо басейн и гореща вана. Те за първи път избраха слънчевата енергия, след като цената на мрежовото електричество се покачи рязко, главно поради разходите за възстановяване на стълбове и проводници за електропренос. „Очаквам да я изплатя за три или четири години, чрез спестявания от това, което иначе биха били годишните сметки за електроенергия, така че това беше страхотна инвестиция. Имаме много слънце и най-скъпата електроенергия в Австралия", каза той за енергийната система на домакинствата.
Д-р Габриел Кайпер, независим стратег по енергетиката и изменението на климата, отбеляза „Австралия не е първата страна по слънчева енергия на покрива – първа беше Германия, която въведе първата схема за субсидиране и никой от нас нямаше да е тук без тях – но е една от първите, които се възползват от немския модел. Започна с естественото предимство: повече слънце от почти всяка друга богата страна. Но извън географията, стимулите бяха голяма част от това, а възходът на технологията беше ускорен от обикновените хора, които я възприеха, за да имат известен контрол върху сметките си за електроенергия и в някои случаи да играят малка роля в справянето с климатичната криза чрез намаляване на зависимостта на страната от въглища", каза Кайпер .
Субсидиите първоначално включват национална отстъпка от 8000 австралийски долара за малък комплект от 1kW. Тя бе допълнена от схеми за преференциални тарифи на държавното правителство, които се плащат на домакинствата за енергията, подавана от тях обратно в електрическата мрежа, а в някои случаи и за цялото електричество, което генерират.
Критиците я атакуваха като скъп и неефективен начин за намаляване на емисиите на парникови газове. Но тя даде тласък на индустрия от монтажници, продавачи, обучаващи и инспектори и бързо направи слънчевата енергия жизнеспособна опция за хора извън най-богатите предградия на страната.
Днес преференциалните тарифи са намалени, но националната схема за отстъпки оцелява с двупартийна подкрепа въпреки дълбоките разделения относно други отговори на климатичната криза. Анализатори и играчи в индустрията похвалиха елегантния й дизайн. Отстъпката се обработва и изплаща на монтажника. Купувачът може дори да не знае, че съществува. Тя се намалява с около 8% всяка година, темп, който приблизително поддържа темпото на продължаващия спад в разходите за инсталиране на панели.
Притокът на слънчева енергия доведе до предизвикателства, включително как да се управлява потокът от почти безплатна енергия в средата на деня, който рискува да направи негъвкавите генератори на въглища нежизнеспособни, преди страната да е готова за изключването им. Някои щати отговориха, като ограничиха количеството, което може да бъде прието в мрежата, но Кайпер казва, че това може да се реши чрез по-креативно управление. Отговорите включват подобряване на стимулите за битови батерии и насърчаване на двупосочен обмен на енергия между мрежата и нарастващия парк от електрически превозни средства.
Покривите са осигурили 11% от електроенергията в страната през изминалата година, част от 38% общ дял на възобновяема енергия. Австралийското правителство си постави предизвикателна национална цел до 2030 г. 82% от цялата електроенергия да идва от възобновяеми източници.
Тристан Едис, анализатор от консултантите Green Energy Markets, каза, „Урокът за тези, които наблюдават, е доста прост: щедрите ранни субсидии са сработили. Наистина се получи този случаен инцидент. Посланието от него е доста ясно: давай здраво, ставай голям и не се притеснявай." каза той.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа