Може ли проектът Kuiper на Безос да настигне Starlink на Мъск?

Може ли проектът Kuiper на Безос да настигне Starlink на Мъск?
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    17.10.2023
  • Сподели:

Вие сте мега милиардер. Вече притежавате една от най-влиятелните социални медийни платформи в света и доминирате повече от половината пазар на електрически автомобили в САЩ. Редовно сте определян като един от най-влиятелните хора в света. Оправили сте косата си, вече сте имали 11 деца, така че какво ще правите след това? За Илон Мъск отговорът е: опит за доминиране в Космоса.
Засега усилията вървят добре. SpaceX, компанията, основана от Мъск през 2002 г., е изстреляла повече от 4500 сателита Starlink през последните пет години, което представлява повече от 50% от всички активни сателити в орбитата на Земята. Заедно тези сателити могат да осигурят достъп до интернет на почти всяка точка на земното кълбо, давайки на Мъск достъп до глобални комуникации и способността да се намесва във военни конфликти – както се случи миналата година
Но това безпрецедентно влияние е на път да получи съперник – още един от милиардерите на Земята. Джеф Безос, основателят на Amazon и третият най-богат човек в света (Мъск е най-богатият), стартира собствен опит да повлияе на орбитата на Земята. Първите му сателити се издигнаха в орбита преди малко повече от седмица. Сега съществува риск околоземното пространство да бъде доминирано от двама свръхбогати мъже, поне единият от които е склонен към импулсивни действия.
„Всеки път, когато имате толкова много власт, концентрирана в един човек, който взема решения, това е нещо, за което трябва да помислите", каза Виктория Самсън, директор във фондация „Сигурен свят", организация с нестопанска цел, фокусирана върху устойчивостта на космоса.
Войната в Украйна е добър пример за потенциалните недостатъци на господството на Мъск. През септември 2022 г. украинските сили планираха да предприемат изненадваща атака с дронове срещу руски кораби, базирани в кримското пристанище Севастопол. Украйна стана зависима от интернет услугите на SpaceX в райони, където бяха заличени или прекъснати традиционните услуги, и нейни служители изпратиха спешна заявка до Мъск да активира услугите на SpaceX за Севастопол. Мъск отказа, като каза, че е загрижен, че Русия може да предприеме ядрена атака в отговор, а украинският удар беше осуетен.
Колкото и благородни да са намеренията на Мъск, това повдига въпроси относно това, че един човек има властта да разреши или забрани военни атаки от суверенна държава, особено като се има предвид, че влиянието на Мъск изглежда още нараства, докато SpaceX вече изстрелва нови сателити всяка седмица. Компанията, която има милиони потребители по целия свят, е поискала разрешение да изпрати общо 42 000 сателита в орбита – цифри, които правят скорошното изстрелване на два сателита (и двата - прототипи) от Amazon да изглежда доста странно.
Междувременно усилията на Безос, космически ентусиаст, който през 2021 г. беше изстрелян в ниска околоземна орбита, са дълъг процес, изпълнен с грешки. Проектът Kuiper на Amazon първоначално имаше намерение да изстреля сателитите миналата година, но ракетата, носеща Kuipersat-1 и Kuipersat-2, се провали при изстрелването. Blue Origin на Безос, която прави ракети, включително тази, която го отведе в космоса, в идеалния случай би носила сателитите на Kuiper, но компанията все още не е успяла да изведе нищо на орбита. Според New York Times ракетата New Glenn на Blue Origin, предназначена да пренася полезни товари в космоса, изостава с три години от графика.
Въпреки тези трудности Безос планира да изстреля 3236 сателита до 2029 г., но Amazon влиза в надпреварата за космически сателити с огромна разлика между него и Space X.
По-рано тази година Европейският съюз обяви плановете си да изведе 170 спътника в орбита между 2025 и 2027 г. „Руската военна агресия срещу Украйна показа колко важни са базираните в космоса суверенни и сигурни комуникационни услуги в случай на конфликт", каза в изявление тогава Тиери Бретон, европейски комисар за вътрешния пазар.
По отношение на влиянието на SpaceX и други частни компании или лица, все пак има някои разпоредби. Договорът за космоса, ръководен от ООН законодателен акт от 1967 г., който е подписан от всички големи космически нации, твърди, че държавите са отговорни за това, което компаниите изстрелват в космоса от техните граници - и трябва да продължат да наблюдават тези сателити и проекти.
Досега обаче има малко реакция за едностранното действие на Мъск срещу Украйна и някои наблюдатели не се притесняват само от въпроса за влиянието в мрежата или доминирането в орбитата на Земята. Освен това се повдига въпроса колко пространство всъщност има в космоса.
„Различните орбитални обвивки или магистрали – всяка от тях има ограничен капацитет за трафик, точно както при пътищата. Със сигурност някои орбитални магистрали са достигнали този капацитет", каза Мориба Джа, доцент в Тексаския университет в Остин и съосновател и главен учен на Privateer, компания за разузнаване на космически данни. „Съществува и надпревара, в която държавите правят всичко възможно, за да заемат орбиталното пространство и да претендират като за свое собствено. Но като се има предвид, че организации като SpaceX на Мъск изискват разрешение от правителството за изстрелване на сателити, компанията не трябва да бъде обвинявана за своето господство. Просто казвам, че правителството на САЩ го подкрепи и насърчава този вид орбитална окупация – и това ще вбеси другите страни. Окупацията е вид поведение на колонизаторите и само защото нещо е законно, не означава, че е правилно", каза Джа,
Проблемът не е само в активните сателити. Според Европейската космическа агенция има повече от 30 000 парчета космически отпадъци, по-големи от 10 см, които обикалят около Земята – повече от половината в долната космическа орбита, която компаниите и правителствата се надпреварват да заемат. От НАСА вече съобщават, че някои научни експерименти стават трудни поради количеството отломки – обикновено части от ракети, отломки от полезен товар или изоставени сателити.
Виждаме все повече и повече ракетни тела и подобни неща, които достигат до повърхността на Земята. И статистически [в някакъв момент] тези неща ще ударят земята и статистически в един момент неща с размерите на коли или училищни автобуси ще паднат в населени райони.
Докато Мъск, Безос и техните съперници увеличават усилията си да запълнят Космоса, Джа каза „Идеите на местните народи за това как да се използва холистично ограничен ресурс предлагат път напред. Много местни народи имат практики, при които единственият начин да оцелеят е чрез успешен разговор с околната среда. Те признават, че са в екзистенциална криза и трябва да се адаптират и използват ресурсите, като мислят за устойчивостта и какво ще могат да направят следващите 10 поколения. Трябва да възприемаме управлението, сякаш животът ни зависи от това, защото е така", каза Джа.
Източник: Гардиън, превод: Ш.Меламед

Станете почитател на Класа