BuzzFeed готви генератор на кулинарни рецепти, задвижван от ИИ

BuzzFeed готви генератор на кулинарни рецепти, задвижван от ИИ
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    25.05.2023
  • Сподели:

Докато медийните компании преглеждат начините, по които изкуственият интелект ще повлияе на техните операции, BuzzFeed във вторник пусна Botatouille, персонализиран генератор на кулинарни рецепти, захранван от генеративен ИИ.
Botatouille, който BuzzFeed описва като „първия кулинарен спътник, задвижван от ИИ", който предлага рецепти въз основа на фактори като това, което вече имате в хладилника си. В допълнение има и функция за чатбот, която позволява на хората да задават кулинарни въпроси, докато готвят, според прессъобщение на компанията.
Botatouille, който не изглежда да е вдъхновен от филма на Disney за анимационния готвач-плъх, е част от множество генерирано от ИИ съдържание като игри и викторини, които BuzzFeed се надява да накарат потребителите да се върнат към тяхната платформа, след като марката затвори своя награден новинарски отдел по-рано този месец. Главният изпълнителен директор Джона Перети каза на инвеститорите на 11 май, „BuzzFeed ще се фокусира върху това да направи интернет по-забавен".
„На читателите им е писнало от всички негативни новини в техните социални медийни емисии. Те все повече ще искат социалните медийни платформи да осигурят бягство, където да намерят забавление, радост и развлечение." каза Перети на инвеститорите.
Перети обяви края на BuzzFeed News миналия месец, след няколко кръга на дълбоки съкращения. Отделът спечели награда „Пулицър" през 2021 г. за разследване на масовото задържане на мюсюлмани в Китай. Перети цитира набор от предизвикателства, включително пандемията, спад на фондовия пазар и забавяне на дигиталната реклама.
Този ход беше посрещнат с дълбоко разочарование от персонала на компанията, с остри критики към ръководството на Перети на компанията и аргументи, че съкращенията са още един пример за обезценяването на служителите от страна на корпоративното ръководство и желанието да приеме ИИ като заместител на хората.
Други новинарски сайтове, които процъфтяваха през 2010 г., включително Vice и Insider, също изпитаха трудности, тъй като публиката и рекламодателите се отдалечиха от социалните медии към видео услуги като YouTube и TikTok. Insider – известен преди като Business Insider – също обяви, че прави значителни съкращения на работни места през същата седмица, в която Перети обяви съкращенията в BuzzFeed. След вълна от съкращения и отмяна на водещата новинарска програма, на 15 май Vice media подаде молба за фалит.

Станете почитател на Класа