Apple и Google с план за борба с проследяването

Apple и Google с план за борба с проследяването
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    04.05.2023
  • Сподели:

Apple и Google се обединяват, за да осуетят нежеланото проследяване чрез AirTags и подобни джаджи.
Двете компании зад iPhone и телефоните с Android представиха предложение за определяне на стандарти за борба с тайното наблюдение на Bluetooth устройства, които са създадени, за да помогнат на хората да намерят изгубени ключове, да следят багажа си или да открият други неща, които имат склонност към загубване.
Концепцията също така има подкрепата на Samsung – който продава най-много смартфони с Android в света – и производителите на продукти за проследяване, подобни на AirTag, като Tile, Chipolo и Pebblebee.
AirTag за $30 се превърна в популярен артикул след пускането му през 2021 г. Но устройствата се оказаха лесни за злоупотреба, като полицията съобщава, че преследвачи ги използват, за да засекат бивши любовници и други хора, които не осъзнават, че са проследени.
„Bluetooth тракерите създадоха огромни ползи за потребителите, но те също носят потенциала за нежелано проследяване, което изисква действия от цялата индустрия", каза Дейв Бърк, вицепрезидент на Google за Android.
Apple също разпозна потенциала за злоупотреба с устройствата. Компанията отговори, като въведе различни функции, включително известия, които предупреждават собствениците на iPhone, ако маркер за местоположение, който не е свързан с техните устройства, пътува с тях, както и приложение за откриване на нежелано проследяване на AirTag за устройства с Android.
Но сега Apple и Google искат да отидат по-далеч с нов индустриален стандарт, който според тях ще помогне в борбата с наблюдението. Компаниите се надяват да имат готов план до края на тази година. Решението, чийто проект двете компании представиха на Internet Engineering Task Force (IETF), организация, която създава стандарти за интернет, ще бъде разпространено чрез софтуерни актуализации за iPhone и телефони с Android.
Ерика Олсен, старши директор на Националната мрежа за прекратяване домашното насилие и проекта за защитена мрежа, приветства усилията за установяване на индустриален стандарт, който според нея ще помогне за защитата на оцелелите от насилствени връзки и други хора, които са били мишени на стелт технология. „Тези нови стандарти ще сведат до минимум възможностите за злоупотреба с тази технология и ще намалят тежестта върху оцелелите при откриването на нежелани тракери", каза Олсен.
Проектът е отворен за коментари от заинтересовани страни през следващите три месеца, след което двете компании ще работят за разглеждане и включване на обратната връзка.

Станете почитател на Класа