Фотограф призна, че наградената му снимка е генерирана от ИИ

Фотограф призна, че наградената му снимка е генерирана от ИИ
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    19.04.2023
  • Сподели:

Германският фотограф-художник Борис Елдагсен отказа престижна награда, след като призна, че е е генерирал награденото изображение с помощта на изкуствен интелект. Той разкри на уебсайта си, че не приема наградата в творческата отворена категория, която спечели миналата седмица на световните награди за фотография на Sony.
Снимката победител изобразява две жени от различни поколения в черно и бяло.
В изявление на уебсайта си Елдагсен, който е учил фотография и визуални изкуства в Художествената академия в Майнц, концептуално изкуство и интермедия в Академията за изящни изкуства в Прага и изобразително изкуство в Училището по изкуства и комуникации Сароджини Найду в Хайдерабад, каза, че е „кандидатствал като нахална маймуна", за да разбере дали са подготвени състезанията за евентуално участие на изображения с изкуствен интелект. „Не са", добави той.
„Ние, фотографският свят, се нуждаем от открита дискусия. Дискусия за това какво искаме да считаме за фотография и какво не. Достатъчно голям ли е чадърът на фотографията, за да покани ИИ изображения да влязат – или това би било грешка. С моя отказ от наградата се надявам да ускоря този дебат", каза Елдагсен.
Той заяви „Това е исторически момент, тъй като за първи път ИИ изображение печели престижен международен фотографски конкурс. Колко от вас знаеха или подозираха, че то е генерирано от ИИ? Нещо в това не е добре, нали?"
„Изображенията с изкуствен интелект и фотографията не трябва да се конкурират помежду си за награда като тази. Те са различни същности. ИИ не е фотография. Затова няма да приема наградата." Говорител на Световната фотографска организация каза, че Елдагсен им е съобщил съвместното създаване на изображението с помощта на ИИ, преди да бъде обявен за победител.
Това става в момент на интензивен дебат относно употребата и последиците от ИИ, като някои издават апокалиптични предупреждения, че технологията е на ръба да увреди необратимо човешкия опит.
Последният напредък в използването на ИИ в чатботове, автомобили без водачи, софтуер за писане на песни и разработването на фармацевтични продукти стимулира дискусията. Главният изпълнителен директор на Google, Сундар Пичай, каза, че опасенията относно изкуствения интелект са го държали буден през нощта и предупреди, че технологията може да бъде „много вредна", ако бъде внедрена неправилно.

Станете почитател на Класа