Стилиян Петров: От българския футбол излиза единствено корупция и уреждането на мачове

Стилиян Петров: От българския футбол излиза единствено корупция и уреждането на мачове
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    19.11.2023
  • Сподели:

"Надявам се, че ефектът ще е положителен за българските фенове и българския футбол. Държавата играе голяма роля за това българският футбол да прогресира. През последните години не можем да използваме ресурсите на държавата за българския спорт и футбол. Надявам се след инцидентите около България да има позитивен ефект, за да започне да се развива българският футбол, защото изостава", сподели Стилиян Петров, които е човек от щаба на Димитър Бербатов.

 

 

Той бе гост в "Стълбището" на Дарик радио, където говори за актуалната наболяла ситуация около българския футбол, протестите на феновете и управлението на Българския футболен съюз.

"Вината за всичко е на БФС, прехвърли се вината към СДВР, след това към УЕФА. Ще е интересно да се види комуникацията между БФС и УЕФА. Винаги всички други са виновни, но не и те. Трябва да си поемат отговорността. Хората, които управляват футбола, забравиха какво означава футболът, какви са техните задължения", допълни Петров.

"На протеста видяхме много хора от всички възрасти - хора, които са видели много във футбола, изпитали са радостни моменти, видели са негативното, но в последните години виждаме само негативно от българския футбол. Хората в БФС трябваше да дадат културата, те трябваше да изградят тези момчета и момичета, които да прославят България. В момента нямаме футболист в топ 5 първенствата. Това, че БФС се опитва да бяга от един в друг град, за това, че феновете си изказват мнението, това е обективното мнение. Народът няма кой да го заплаши, подкупи, репресира. Родителите искат децата им да са като героите, които бяха те преди 30 години."

"Единственото нещо, което излиза от българския футбол е корупцията, уреждането на мачовете, репресията към клубовете, недобре работещата система, с това се свързва българският футбол. Много голям проблем в България е уреждането на мачовете. Клубовете имат голяма зависимост. Който поеме кормилото, трябва да изкорени това. В Европа се работи силно в тази насока. Тези процеси трябва да работят за българския футбол и да правят така, че да има друго лице. Актуалното ниво на българските футболисти и треньори е много слабо, за съжаление. Трябва да сме откровени тук. Подготовката, процесът изостава от големите първенства. Българските футболисти са неподготвени.

Когато си част от БФС, трябва да си пример, да показваш чистия му имидж, това вече го няма. УЕФА и ФИФА много трудно могат да предприемат действия в една федерация, имат отговорност, но в голяма част от случаите оставят федерациите да работят по свои правила. В момента БФС работи срещу законите на държавата, а това се позволява.

УЕФА се държи настрана да влиза в конфликт с федерациите. Във всяка една страна има закони. Причината да се държат така, е зависимостта. При влизането на нов човек всички неща, които са правили, ще лъснат. За нас не е тайна какво представляват БФС и тези хора.

Те не виждат вината, отговорностите. Това, което видяхме онзи ден, показва, че нямат фенска поддръжка. Бяха изключение 140 и повече клуба. Два пъти над 2/3 от клубовете се събраха декларации за Конгрес, дори сега има входирани декларации и те пак питат кой им иска оставките. Всяка една институция има своята отговорност за спорта в България. Когато се спазват законите, е много трудно тези хора да управляват 18 години.

В следващите дни ще видим дали гласът на феновете се е чул, дали БФС са го чули. Явно не. Тези хора си мислят, че не е тяхна вина. Българският фен отново ще има шансът да подкрепя БФС. Има много кадърни хора в БФС. Направили сме си нашия анализ. Има много хора, които могат да продължат да работят в БФС. Заплахите бяха и към тези хора, беше им казано, че когато стане промяната, ще изхвърчат от работните си места. Това е начинът им на работа. Страхът е голямо нещо. Не всичко е изрядно, ще намерим много пробойни. Излязоха невероятни неща за това какво представлява БФС", завърши Стилиян Петров.

Станете почитател на Класа