Барселона разби Челси 4-0, за да спечели своята първа титла в Шампионската лига за жени.

Барселона разби Челси 4-0, за да спечели своята първа титла в Шампионската лига за жени.
  • Публикация: 
  • Дата:  
    17.05.2021
  • Сподели:

Барселона отбеляза четири гола през първото полувреме, за да победи Челси с 4:0 и да спечели Шампионската лига за жени в неделя за първи път.

 

 

След като поведе в първата минута на мача в Гьотеборг, Швеция, чрез автогола на Мелани Леуполц, Барселона не погледна назад и си подсигури титлата до края на полувремето с допълнителни голове на Алексия Путелас, Айтана Бонмати и Каролайн Греъм Хансен. 

 

 

След като отстъпи с четири гола в първия си финал преди две години - губейки с 4:1 от Лион - Барселона премина през второто полувреме, за да приключи най-големия печеливш марш във финал от началото на ерата на Шампионската лига за жени.

 

 

Резултатът също така сложи край на доминацията на Лион в надпреварата, като френският отбор беше нокаутиран от Пари Сен Жермен на четвъртфиналите, след като спечели пет поредни титли между 2016 и 2020.

 

 

Барселона стартира с летящ старт, когато Лиеке Мартенс изстреля от напречната греда в рамките на 30 секунди, след което опит за изчистване от Фран Кърби рикошира от Леуполц и се озова в мрежата на Челси.

 

 

След това Путелас удвои преднината на испанците от дузпата, след като Джени Хермосо бе препъната от Леуполц в полето на Челси и получи трети гол след 20 минути, когато Бонмати излезе покрай вратаря на Челси Ан-Катрин Бергер след невероятна отборна игра.

 

 

След това Греъм Хансен добави четвърти гол в 36та минута, когато докосна  центрирането на Мартенс след бурен пробив по крилото.

 

 

Челси имаше шансове през целия мач, като няколко попаднаха в очертанията на Пернил Хардър, но в крайна сметка имаше твърде много, за наваксване през второто полувреме.

 

 

Фокусът на мениджъра на Челси Ема Хейс сега ще се насочи към опитите да вземе поредния домакински трофей, опитвайки се да добави успех за Купата на Англия към титлите в Суперлигата за жени и Купата на лигата. 

 

 

"Очевидно е разочароващо. Ние нямахме началото на играта, което искахме, и мисля, че в този тип мачове срещу тези съперници не можем да допуснем небрежни голове като тези... Имаха четири шанса през първото полувреме и в крайна сметка всички се озоваха в задната част на мрежата ", каза защитникът на Челси Мили Брайт пред BT Sport.

 

 

След като завърши титлата на испанската лига с осем останали мача, Барселона вече може да отпразнува европейския успех, ставайки първият клуб, чиито мъже и жени са спечелили Шампионската лига.

 

 

BBC Sport, Превод: Алекс Тодоров











Станете почитател на Класа