Христо Порточанов пред Nostrabet: БФС не ми прие кандидатурата за президент!

Христо Порточанов на този етап е единственият сигурен кандидат за нов президент на БФС. Сигурен, защото го е обявил официално, за разлика от другите имена, които се спрягат в медиите.

 

Порточанов прие поканата на Nostrabet за разговор и още от първия му зададен въпрос, бе произведена новина.

 

 

Христо Порточанов: Благодаря за доверието! - Topsport.bg

 

 

Г-н Порточанов, кога ще внесете кандидатурата си за президент на БФС?

 

– Това, което се случи днес, може да не ви се вярва, че е станало, но е самата истина. От ФК Септември (Симитли) са искали да внесат решението на Управителния съвет на клуба да ме издигнат за президент на БФС във футболната централа. От БФС обаче им отказали с абсурдния аргумент, че Борислав Попов е болен. Сами разбирате колко несериозно е всичко това. Всеки знае, че БФС има деловодство, което е негов регистър. Малко след това президентът на Септември е тръгнал да изпраща имейл до БФС с моята кандидатура, но се оказало, че сайтът на БФС е блокиран и не приема документи.

 

Защо Ви правят тези номера?

 

– Защото ги е страх. Много ги е страх. Днес сутринта чух Красен Кралев да казва, че още никой не е депозирал официална кандидатура за президент на БФС. Ето, аз пуснах моята, но не ми я приемат.

 

Защо решихте да се кандидатирате?

 

– Решението ми е добре обмислено и е категорично. Дойде време някой да сложи пръст в раната на родния футбол и смятам, че най-подходящият човек съм аз. Дори закъснях с няколко години.

 

Кой е големият проблем на футбола ни?

 

– Не се спазват правилата и се е загубило доверието. Аз зная как да реша проблема и когато правилата започват да се спазват, ще се върне и доверието.

 

Бербатов също е спряган за кандидат за нов шеф на БФС, въртят се и още няколко имена. Вашият коментар?

 

– Имена няма да коментирам. Никой не ме вълнува, нито ме притеснява. Дупе да му е яко на този, който ще се изправи срещу мен. Но щом повдигате въпроса за Бербатов, ще ви кажа, че аз мисля, че той няма да се кандидатира.

 

Така както говорите, излиза, че сте уверен в победата?

 

– Абсолютно съм убеден, че ще спечеля и не се съмнявам, че ще стане.

 

Събрали ли сте вече екип?

 

– Засега сигурни за екипа ми са двама хирурзи, един икономист и един академик. Те са големи личности, получили са световно признание. Премиерът и министърът на спорта знаят имената им. Ще има и футболни хора, разбира се. Аз съм за колективния начин на управление и екипната работа. Но най-важното е да управляваме футбола с честни хора, за да няма повече кражби.

 

Г-н Порточанов, заради слабото ни първенство ли е слаб националният отбор?

 

– Държавният тим е продукт на това, което се случва в школите и първенството. Ще подобрим работата с подрастващите, ще има достатъчно бази и най-важното – Изпълкомът ще вземе решение за ограничаване на бройката на чужденците в съставите на отборите, които са на терена. Всеки клуб може да си картотекира колкото си иска чужденци, но в състава, който играе, ще има повече българи. Зная колко ще е бройката, но засега няма да я разкрия.

 

Вярно ли е, че са Ви канили да влезете в екипа на Боби Михайлов преди време?

 

– Да. Каниха ме да помагам на Боби Михайлов преди 3 години. Неговите заслуги за българския футбол са индивидуални и благодарение на личните му международни контакти. Но как да вляза тогава в БФС, когато на постове и в Изпълкома имаше хора от 1995 година. Предпочитам сега да реализирам това, което имам като идеи, с мои съмишленици.

 

И един страничен въпрос, който няма как да не Ви задам. Под Ваше ръководство бургаският футбол постигна най-големите си успехи в лицето на Нефтохимик. Но сега очевидно страда. Има ли рецепта за лечението му?

 

– Единствено, ако Нефтохим и Лукойл се ангажират с футбола, нещата ще се оправят. Преди 7 години водихме преговори с тях и бяхме на път да ги финализираме, но поради независещи от нас причини, не се случи. Сега ръководителите на двата бургаски клуба могат да успеят в това начинание. Друго път за изхода от кризата не виждам.

Станете почитател на Класа