Крал Чарлз III забогатя повече от майка си Елизабет II

Крал Чарлз III забогатя повече от майка си Елизабет II
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.05.2024
  • Сподели:

Крал Чарлз III измести покойната си майка по богатство. Монархът може да се похвали със значително състояние, впечатляващо дори и за кралска особа.

Класация на таблоида Sunday Times разкри с точност какви са финансите му и изчисли, че само две години след смъртта на майка си и след коронацията си, кралят вече може да се похвали с повече пари в сметката си от най-дълго управлявалия Великобритания монарх.

Парите си обаче оказва се Чарлз III не е натрупал само заради майка си. Във всичко пръст има дори покойната му бивша съпруга принцеса Даяна.

С какви средства разполага крал Чарлз III?

Крал Чарлз III вече е по-богат от майка си, покойната кралица Елизабет. Според списък на таблоида Sunday Times за най-богатите хора за 2024 г., личното богатство на британския монарх възлиза на 770 млн. долара, което го прави 258-ия най-заможен човек във Великобритания.

Бивш негов помощник е заявил пред изданието, че кралят е възстановил богатството си след развода си с принцеса Даяна през 1996 г., като е спестил печалбите, които е получил от херцогство Корнуол. "Той започна да прибира парите от херцогството", коментира запознатият придворен. "Тук не става дума за огромни суми - няколко десетки милиона, не повече. Появиха се предположения и че Камила е внесла доста пари в тяхната връзка, но това наистина не е вярно".

Херцогство Корнуол е имение на стойност 1 милиард долара, което включва земя, ферми, къщи и други активи. Херцогството отдава под наем и търговски имоти в Лондон, Милтън Кийнс и Корнуол. То генерира доходи, които подпомагат принца на Уелс, неговото семейство и благотворителните му дейности.

Принц Уилям наследи имението от баща си, след смъртта на кралица Елизабет през септември 2022 г. Според The Sunday Times Чарлз е увеличил годишната печалба на херцогството с 42,6% до над 31 млн. долара между 2011 и 2022 г., а той е получил над 268 долара от херцогството между 2012 и 2022 г.

В същото време изданието посочва имението Сандрингам в Норфолк и замъка Балморал в Шотландия като най-ценните активи на крал Чарлз, като стойността на първокласните земеделски земи около Сандрингам се оценява на над 360 милиона долара. Монархът притежава и други имоти, сред които имение в Глостършир и в Уелс, добавя jenata.blitz.bg.

Истинското богатство на британските кралски особи е изключително трудно да бъде изчислено, тъй като стойността на личните им бижута, подаръци и други предмети не е известна, а те притежават и една от най-големите колекции от произведения на изкуството в света.

Чарлз получава всяка година суверенна субсидия от правителството на Обединеното кралство, финансирана от данъкоплатците, за да покрие разходите за официални задължения и за поддръжка на домовете, включително Бъкингамския дворец.

 

 

 
 

Станете почитател на Класа