В Киев: Руснаците тръгват към Константинопол

В Киев: Руснаците тръгват към Константинопол
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    28.10.2024
  • Сподели:

През почивните дни Русия фактически превзе два града в Донецка област - Селидово и Горняк. Това не е официално потвърдено, но много източници, не само от руска, но и от украинската и западната страна, вече говорят за това като за свършен факт, пише "Страна.ua", цитирана от "Фокус".

И двете населени места доближават руснаците до основната цел на техните операции в този район - да заобиколят от запад град Курахово, който е най-важният център за отбрана на украинските въоръжени сили, които държат фронта югозападно от Донецк.

Горняк, разположен на командни височини, покриваше пространството на север от Кураховския язовир - и загубата му прави изключително трудно за Украйна да задържи тази територия и северните подходи към Курахово.

Превземането на Селидово дава възможност да се започне настъпление на широк фронт в посока на запад от Кураховския язовир - до селище със звучното име Константинопол. То, както и близката Андреевка, се намират на важен транспортен възел - пътя, водещ от Курахово към Запорожка област.

В същото време към същите тези населени места от юг сега пробива втора групировка на руските сили, които през почивните дни скоростно навлязоха на седем километра в отбраната на украинските въоръжени сили, като се закрепиха в района на Шахтьорск и Новоукраинка.

Тоест, руските войски постигнаха сериозен напредък в изпълнението на плана си да обхванат и блокират цялата групировка на украинските въоръжени сили югозападно от Донецк около Курахово (или да я насърчат да отстъпи под заплаха от обкръжение).

Също така превземането на Селидово отваря възможност за руснаците да ударят на запад до границата с Днепропетровска област (която е 35 километра по права линия), заобикаляйки големи градове като Покровск и Павлоград от юг.

Ако начертаете права линия от Селидово до река Днепър, тогава там няма да има нито един голям град. И не се знае дали там изобщо има сериозни укрепления. Това е кръстовището на Днепропетровска и Запорожка област и тази линия се приближава до река Днепър на север от Запорожие и на юг от град Днепър.

Но провеждането на такова мащабно настъпление е възможно само ако Руската федерация има много големи резерви, а украинските въоръжени сили няма да разполагат с тях. Което не е факт.

Следователно засега най-вероятно руснаците ще се съсредоточат върху нахлуването към Константинопол от юг и север, като едновременно с това "пробват" отбраната на украинските въоръжени сили западно от Селидово в посока към Днепропетровска област. И ако тя не се окаже достатъчно силна, тогава могат да съберат резерви, за да направят пробив и тук.

Настъплението на руснаците към Запорожие и Днепър (на тях се крепи логистиката на целия южен фронт на украинските въоръжени сили и през тях минава пътят към десния бряг на Днепър) е многократно по-опасно за Украйна от всякакви движения на руската армия в Донбас, пише "Страна".

Станете почитател на Класа