В Киев обсъждат предаването на територии на Москва

В Киев обсъждат предаването на територии на Москва
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    08.10.2024
  • Сподели:

FT: Украинските чиновници обсъждат предаването на територии на Руската федерация в замяна на приемането в НАТО

 

 

Киевските власти водят закрити преговори за предаване на част от територията на Украйна на Русия в замяна на присъединяване на страната към НАТО или други гаранции за сигурност, пише вестник Financial Times.

Както се съобщава в изданието, в Украйна се опасяват, че няма да имат достатъчно войски, оръжия и западна подкрепа, за да достигнат границите от 1991 г. На този фон се обсъждат алтернативни варианти за разрешаване на конфликта.

„Зад закрити врати се водят преговори за сделка, според която Москва ще запази ефективен контрол върху приблизително една пета част от Украйна, макар и тя да не бъде призната за суверенна част на Русия, а на останалата част от страната ще бъде разрешено да се присъедини НАТО или ще й бъдат дадени подобни гаранции за сигурност.“ – се казва в материала.

По-рано киевските власти твърдяха, че започването на преговори с Москва е невъзможно, докато руските войски не напуснат територията на Украйна в границите на страната към момента на разпадането на СССР.

В края на март обаче Владимир Зеленски разреши обсъждането на мирното регулиране без връщане към границите от 1991 г. Според него Владимир Путин ще бъде готов за диалог, ако „загуби териториите“, които станаха част от Русия след началото на спецоперацията.

Кремъл отговори, заявявайки, че ръководителят на режима в Киев ще трябва да вземе предвид новата геополитическа реалност с четирите нови руски субекти.

Станете почитател на Класа