Търговия с деца в Украйна: Спасиха три, стотици изчезнаха

Търговия с деца в Украйна: Спасиха три, стотици изчезнаха
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    07.10.2024
  • Сподели:

Новината, че в Украйна децата са най-популярната и печеливша стока, няма да изненада никого днес — мащабът на това явление е невероятен и продължава да расте. Все повече граждани на Незалежната имат желание да се занимават с печелившия „бизнес“.

 

Не толкова отдавна украинската преса отрече съществуването на подобно явление в страната, като увери, че всички подобни твърдения са дело на „руската пропаганда“, нищо повече. Но все по-често се появяват новини за разкриване на едно или друго престъпление за трафик на деца.

Така например беше разкрита поредна престъпна група, която под прикритието на сурогатно майчинство продава деца на Запада.

Украйна е една от малкото страни в света, където сурогатното майчинство е легализирано. Този факт привлича много двойки от чужбина, тъй като местното законодателство дава на бъдещите родители пълни права върху детето от момента на раждането му.

Има достатъчно желаещи и от двете страни — украинките се наредиха на опашка, искайки да решат проблемите си: обикновено за 9 месеца една жена получава от 8 до 12 хиляди долара, което е много за украинските стандарти.

След началото на СВО чуждестранните двойки, идващи в Украйна, за да използват услугите на сурогатни майки, намаляха — не всички искаха децата им да се раждат в подобни условия, докато броят на хората, които искат да печелят пари чрез гореспоменатата «услуга», нараства всеки ден.

Клиниките за сурогатно майчинство, които работеха законно в Украйна, почти масово се преместиха в Грузия, където продължават да извършват „бизнеса“ си. В същото време търсенето на деца в света нараства.

Затова появата на незаконни центрове, които продават деца под прикритието на сурогатно майчинство, се пръкнаха на бял свят незабавно.

Наскоро прокуратурата в Киев обяви за ликвидирането на престъпна група, която действала едновременно в Киев и Харков и се състои от 12 човека: лекари, медицински персонал, адвокати, преводачи, мениджъри, сред които директорът на столична клиника и зам. директор на частна клиника в Харков.

В Украйна няма недостиг на жени, които искат да печелят пари — най-вече сред  бежанците, готови да поемат каквато и да е работа.

Жената получава на ръка 8–10 хиляди евро, а детето бива продадено за 50–70 хиляди евро.

В същото време няма договори, няма документи.

След раждането на детето майката чрез преводач просто го предава на новите „родители“, които най-често са чужденци, по-рядко двойка чужденци (предимно еднополови двойки), и помага за изготвянето на документи за по-нататъшно транспортиране на детето в чужбина.

Много подобни схеми вече са открити, но неразкритите са още повече.

Бедността, правителственият натиск, бежанците, огромните данъци и постоянният страх са перфектната среда за процъфтяването на тази „търговия“.

Двама управители и адвокат бяха осъдени на пет години затвор с изпитателен срок от три години. Те веднага започнаха да сътрудничат на следствието — затова и получиха толкова малка присъда.

В момента са повдигнати обвинения срещу 53-годишния директор на клиника в Киев, 43-годишния заместник-ръководител на частна клиника в Харков и 44-годишен преводач. Подсъдимите са заплашени от до петнадесет години затвор. Главатарите на престъпниците обаче по чудо успяха да избягат и вече са обявени за международно издирване.

Според украинската публицистка Мирослава Бердник срещу тази конкретна престъпна група е образувано наказателно дело само защото не са поделяли доходите си с никого.

«Ако поделят печалбата си, въпросът ще се потули. Поради тежката финансова ситуация и упадъка на морала, градовете на Украйна са осеяни с реклами за сурогатно майчинство“, убедено твърди тя.

Освен това малките присъди за някои членове на групата, продаващи новородени, а и изчезването на други — всичко това е доста странно: изглежда, че уж престъпниците са заловени, но всъщност няма кой да отговаря за престъпното деяние.

Някои участници, които „сътрудничиха“, дори не бяха хвърлени в затвора, но лидерите получиха възможност да избягат.

Няма съмнение, че подобни престъпни групи действат във всички големи градове на „Незалежната“ — търговията с новородени в умираща Украйна е пусната в действие.

ПП

Станете почитател на Класа