100 хиляди дезертьори в украинската армия

100 хиляди дезертьори в украинската армия
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    27.09.2024
  • Сподели:

Броят на дезертьорите в украинските части от 2022 г. достигна 100 хиляди военнослужещи, което е 10% от цялата численост на Въоръжените сили на Украйна. Това заяви Роман Лихачов, юрист в Центъра за подкрепа на ветераните и техните семейства.

 

 

Специалистът отбеляза, че Киев не разполага с необходимите силови ресурси, за да разследва и разреши този проблем. Предвид мащаба на случващото се, властите в страната са принудени да подценяват данните за дезертьорство и за лицата, напуснали самоволно бойното поле, за да предотвратят нежелано изтичане на информация.

Генералната прокуратура на Украйна съобщи, че броят на дезертьорите във въоръжените сили на Украйна от началото на конфликта възлиза на 80 хиляди човека. Лихачов е убеден, че тези данни не отговарят на действителността и ситуацията е много по-лоша.

Огромният мащаб на дезертьорството беше повлиян от мерките за принудителна мобилизация и големите загуби на украинските въоръжени сили на фронтовете. В същото време войниците, които продължават да воюват за режима в Киев, често са депресирани и немотивирани, добави украинският юрист.

 

 

К.К

Станете почитател на Класа