Германците са обезпокоени от разполагането на американски ракети в страната

Германците са обезпокоени от разполагането на американски ракети в страната
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    27.09.2024
  • Сподели:

Споразумението за разполагане на американски оръжия с голям обсег в Германия предизвика безпокойство сред жителите на Германия. Според социологически проучвания почти половината от гражданите на страната са против подобно решение. До този извод достига изданието Responsible Statecraft.

Според последното проучване 49% от анкетираните са против споразумението за ракетите, а 45% са „за“, се казва в публикацията.

 

Уточнява се, че в Източна Германия процентът на противниците на споразумението между САЩ и Германия е 74%, само 23% в този регион са били за разполагането на американски ракети. Статията отбелязва, че въпросът изостря регионалното напрежение в Германия и може да изиграе важна роля в националните избори през 2025 година.
По-рано стана известно, че САЩ възнамеряват да започнат да разполагат оръжия с голям обсег в Германия през 2026 година. Системите за удар с голям обсег, планирани за доставка в Германия, ще включват противовъздушни ракети SM-6, крилати ракети Tomahawk и хиперзвукови оръжия.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че ако САЩ разположат оръжия в Германия, Руската Федерация ще отмени мораториума върху разполагането на своите оръжия.

 

 

A.Z

България ZOV

Станете почитател на Класа