Кремъл: Промяната на ядрената ни доктрина е предупреждение към Запада

Кремъл: Промяната на ядрената ни доктрина е предупреждение към Запада
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    27.09.2024
  • Сподели:

Промените в ядрената доктрина на Русия са сигнал към недружелюбните държави, заяви говорителят на Путин Дмитрий Песков. „Това е сигнал, който предупреждава тези страни за последствията, ако участват в нападение срещу нашата страна с различни средства, не непременно ядрени“, каза говорителят на Кремъл.

Путин: Критична заплаха за Русия с конвенционални оръжия ще бъде причина за ядрен отговор

Той отбеляза, че „разумните държавни глави“ и преди са осъзнавали сериозността на изявленията на Путин, особено когато става дума за „такава безпрецедентна конфронтация“, провокирана от прякото участие на западните държави в конфликта в Украйна.

Ядреният потенциал на Русия и нейната възпираща роля са добре известни на целия свят, продължи Песков. Според него в момента се извършва „корекция на ядреното възпиране“, като се отчита напрежението, възникнало по границите на страната.
Гарантът за ядреното възпиране е руската ядрена триада, подчерта говорителят на Кремъл.

Песков обясни, че това, което неофициално се нарича ядрена доктрина, се състои от два документа - "Военната доктрина" и "Основите на държавната политика в областта на ядреното възпиран"е. Преди ден президентът Путин формулира корекциите във втория документ, решенията за публикуването им ще бъдат взети по-късно.

На 25 септември, по време на заседанието на Съвета за сигурност, посветено на ядреното възпиране, Владимир Путин обяви актуализация на „Основи на държавната политика в областта на ядреното възпиране“. Президентът заяви, че агресията срещу Русия от страна на всяка неядрена държава, подкрепена от ядрена сила, ще се разглежда като тяхна съвместна атака. Русия си запазва правото да използва ядрени оръжия в случай на агресия, включително ако противникът, използващ конвенционални оръжия, представлява критична заплаха за суверенитета.

Станете почитател на Класа