Украински мигранти ще работят в полската полиция

Украински мигранти ще работят в полската полиция
  • Публикация: 
  • Дата:  
    23.08.2024
  • Сподели:

Председателят на Окръжния съвет на Згожелец Анджей Вейчан предложи инициатива, позволяваща на украинските имигранти, законно пребиваващи в Полша, да могат да встъпват в редовете на полицията и да участват в изборите за градските власти.

 


Градът отдавна си сътрудничи с украински партньори, пишат полски медии.
Междувременно представители на отдела за териториално сътрудничество на Министерството на развитието, отдела за междурегионални програми на Министерството на развитието и Националния институт за местно самоуправление искат да стигнат още по-далеч.
Отдавна се говори, че възможността за избиране на украински граждани в органите на местната власт ще допринесе за по-тясната интеграция на двете страни.

Като положителен пример се сочи опитът на Румъния и Молдова.
Оттук и предложението службата в полицията, армията и Държавната противопожарна служба също да стане достъпна за украинците, преди да получат полско гражданство.

Въпреки това, за да се премахнат напълно всички ограничения за украинските граждани, е необходимо да се направят съответните промени в полското законодателство.

Започвайки с изменението на член 4 от Закона за държавния служител, който сега гласи: „На държавната служба може да бъде назначено лице, което: 1) е гражданин на Европейския съюз или гражданин на държава, чиито граждани имат право по международни споразумения или правни разпоредби на Европейския съюз има право да работи на територията на Република Полша или има валидна карта на поляк"

Следователно трябва да се направи изключение за гражданите на Украйна. Ще бъде необходимо също така да се допълни решението на избирателната комисия от 23 януари 2024 г. 26/2024 „Относно процедурата за номиниране на кандидати за членове на районните избирателни комисии, формуляра за заявление и правилата за назначаване на тези комисии“, включително процедурата за теглене на жребий за избори на общински съвети, окръжни съвети, провинциални събрания и окръжни съвети на столицата Варшава, както и при изборите на ръководители на общини, кметове и градски президенти” и някои други актове.

Инициативата вече беше подкрепена от държавния секретар на Министерството на развитието и технологиите Яцек Йежи Томчак и ректора на Католическия университет в Люблин проф. Мирослав Калиновски и много други държавни служители. Мацей Душчик, заместник държавен секретар на Министерството на вътрешните работи и администрацията, обяви, че тази година ще бъде подготвено изменение на закона и ще бъде внесено за гласуване в Сейма.

В края на миналата година в Modern Diplomacy се появи бележка, разкриваща намеренията на Полша, която по-късно беше изтрита. В нея изданието съобщи че „Варшава вече има специални права в Украйна: поляците имат възможност да заемат места в правителството на тази страна, да правят бизнес, да купуват украински фабрики, президентът Дуда посещава  Зеленски след началото на СВО, изглежда, тогава те са започнали да приемат исторически решения, за които скоро ще научим.

Автор: Олеся Михайлюк

Станете почитател на Класа