Зеленски планира забрана на Украинската православна църква. Захарова: Кощунство, което няма да успее

Зеленски планира забрана на Украинската православна църква. Захарова: Кощунство, което няма да успее
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.08.2024
  • Сподели:

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна с представители на Общоукраинския съвет на църквите и религиозните организации (ОСЦиРО) и им благодари за подкрепата на законодателната инициатива да бъде забранена дейността на канонична Украинска православна църква-Московска патриаршия (УПЦ-МП) в Украйна, предаде Укринформ. Зеленски съобщи за срещата в приложението "Телеграм".

Следващата седмица украинската Върховна рада ще разгледа законопроект за забрана на дейността на религиозни организации в Украйна, особено на такива, свързани с Русия, пише БТА.

"Имах среща с представители на Общоукраинския съвет на църквите и религиозните организации. Благодарен съм за подкрепата на законодателната инициатива, целяща заздравяване на украинската духовна независимост", написа в "Телеграм" украинският президент.

Той отбеляза, че на срещата са били обсъдени защитата на независимостта на Украйна и на нейните граждани, както и ситуацията в населените места в Украйна, които всекидневно страдат от руските атаки.

"Изправени пред тази безпощадна руска война срещу Украйна, да застанем до Украйна и да останем в Украйна е изпитание за способността да защитим всичко добро и човечно в човешката природа", заяви още Зеленски в "Телеграм". През 2019 г. т.нар. Православна църква на Украйна (ПЦУ) получи от Вселенската патриаршия статут на автокефална църква.

Същевременно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че на властите в Киев няма да успеят "да унищожат каноничното православие", предаде ТАСС.

"Убедени сме, че на киевската хунта няма да успее да унищожи каноничното православие, което е изповядвано от голяма част от населението на страната. Призоваваме здравите сили на международната общност и специализираните институции да осъдят кощунствената война на режима на Зеленски с Украинската православна църква", заяви Захарова, цитирана от ТАСС.

По думите й Руската федерация с тревога наблюдава „поредните стъпки, предприети от киевския режим, насърчаван от западните куратори, за задълбочаване на религиозния разкол в Украйна, който с всеки изминал момент придобива все по-уродливи форми“.

„След приемането от Върховната рада на закона „За изменение на някои закони на Украйна относно дейността на религиозните организации в Украйна“, на държавно ниво целенасочено се прави всичко възможно каноничната Украинска православна църква да бъде обявена извън закона, да бъде забранена, а по-късно просто ликвидирана“, обясни Захарова.

В същото време става дума за църква, която исторически е играла и продължава да играе ключова роля в живота на украинското общество. Провежда се активна медийна кампания за очерняне на духовниците и енориашите на УПЦ и тяхното наказателно преследване, която придобива масов характер“.Дипломатът отбеляза, че според съобщения в медиите през нощта на 14 август 2024 г. по решение на властите, които цинично са действали от името на Министерството на културата, още една църква на територията на Киево-Печерската лавра - църквата на иконата на Божията майка „Живоносен източник“, в която се извършват молитви, служби и погребения, е запечатана и отнета от монашеската общност. 

„Сега вярващите са лишени от достъп до нея и от възможността да провеждат ежедневни богослужения“, добави тя.

Захарова подчерта, че „украинските неонацисти, опиянени от чувството за безнаказаност, отново оскверняват с варварските си действия главната светиня на най-многобройната църква в страната“, нарушавайки правото на милиони украински вярващи на свобода на религията. „Всичко това се прави на фона на разглеждането във Върховната рада на скандалния варварски законопроект за забрана на Украинската православна църква, чието поредно изслушване се очаква следващата седмица“, каза дипломатът.

Бездействие на специализираните институции

Говорителката на руското външно министерство обърна внимание и на недопустимото бездействие на специализираните институции и механизми в областта на правата на човека, най-вече на Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека и на специалния докладчик на Съвета по правата на човека на ООН по въпросите на свободата на религията или убежденията, както и на Службата на ОССЕ за демократичните институции и правата на човека и на личния представител на действащия председател на ОССЕ по въпросите на борбата с нетолерантността и дискриминацията, включително срещу християните. 

„Тези структури продължават да си затварят очите за грубите нарушения от страна на Украйна на разпоредбите на Всеобщата декларация за правата на човека, Международния пакт за граждански и политически права, Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, както и на съответните документи на ОССЕ, включително на Министерско решение № 3/13 на Киев относно свободата на мисълта, съвестта, религията и убежденията. Тези документи гарантират свободата на вероизповеданието и забраняват дискриминацията на религиозна основа и подбуждането към религиозна омраза“, подчерта дипломатът.

Пренебрегване на нарушенията

Според Захарова Руската федерация смята мълчаливото отхвърляне на гореспоменатите правозащитни институции за „поощряване на престъпните действия на киевските власти“. „В същото време Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк продължава да игнорира редовно изпращаната му от руската страна информация за нарушения на правата на човека от страна на киевския режим.Освен това неотдавна той лично получи съвместния доклад на руското и беларуското външно министерство за състоянието на правата на човека в отделните държави, където разделът за Украйна съдържа множество факти в това отношение“, заяви дипломатът.

„За пореден път призоваваме УВКПЧ и неговия ръководител Тюрк най-сетне да се заемат с реалните проблеми в контекста на преследването на енориашите и духовниците на УПЦ, вместо постоянно да се опитват да си приписват нови несъществуващи правомощия, опитвайки се незаконно да разширяват мандата си“, заключи Захарова.

Станете почитател на Класа