Дрон на ВСУ хвърли снаряд на пътя край енергоблоковете на Запорожката АЕЦ

Дрон на ВСУ хвърли снаряд на пътя край енергоблоковете на Запорожката АЕЦ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.08.2024
  • Сподели:

В събота сутринта Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) атакуваха с дрон пътя, разположен в близост до енергоблоковете на Запорожката атомна електроцентрала, по който се движеше персонал. Това се съобщава в официалния канал на централата в Telegram, предаде ТАСС.

"В 07:00 (московско време) дрон на украинските въоръжени сили хвърли снаряд на пътя, който минава покрай енергоблоковете от външната страна на периметъра. По този път постоянно се придвижва персонал. Никой не е пострадал, но отново е създадена пряка заплаха за безопасността на персонала и станцията“, се казва в съобщението.

Съобщава се също, че присъстващите в централата инспектори на МААЕ „са били информирани за инцидента и са посетили мястото на падане на снаряда“.

Вчера дирекцията за вътрешни работи на Военно-гражданската администрация на Харковска област съобщи, че властите в Киев възнамеряват да извършат атаки срещу Курската и Запорожката АЕЦ, след което да обвинят Русия в провокация. Информацията е получена при разпита на военнопленници от украинските въоръжени сили от 82-ра отделна десантно-щурмова бригада. 

Военният кореспондент Марат Хайрулин също съобщи, че Киев подготвя ядрена провокация, позовавайки се на източници от украинска страна. По негова информация "има много голяма вероятност за нападение" срещу Курската или Запорожката АЕЦ. Според него Киев планира да нанесе удари по хранилища за отработено ядрено гориво.

Станете почитател на Класа