Венецуелската опозиция организира протести

Венецуелската опозиция организира протести
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.08.2024
  • Сподели:

По-рано през деня по-малко от стотина протестиращи, събрали се в Маракайбо, бяха бързо разпръснати със сълзотворен газ. Стотици души демонстрираха във Валенсия, Сан Кристобал и Баркисимето, катомного от тях развяваха венецуелски знамена, протестни плакати или копия от протоколите от гласуването.

Междувременно обаче пред двореца "Мирафлорес", след шествие в подкрепа на правителството, Мадуро обеща 8% икономически растеж през тази година и се обяви против международните критици и опозицията.

"Извоювахме си правото да създадем каквото бъдеще искаме във Венецуела, както искаме, и никой не може да си пъха носа във Венецуела", каза той пред множеството, развяващо венецуелски знамена. "Не ходя да давам съвети на никого по света какво да прави с тази или онази страна... вратата ще бъде затръшната за всеки, който си пъха носа във Венецуела", добави Мадуро.

Опозицията продължава да настоява за признаване на победата ѝ, но възможностите ѝ се стесняват, тъй като международното внимание е насочено към други страни, заявиха пред Ройтерс източници от опозицията и анализатори.

Много западни страни призоваха за пълно публикуване на резултатите, докато Русия, Китай и други страни поздравиха Мадуро за победата му.

Латиноамериканските лидери ще обсъдят кризата този уикенд, когато много от тях ще бъдат в Доминиканската република, за да присъстват на встъпването в длъжност на новия президент на тази страна, заяви президентът на Панама.

Станете почитател на Класа