Хиляди отново излязоха по улиците в Израел в подкрепа на сключването на сделка за освобождаване на заложниците

Хиляди отново излязоха по улиците в Израел в подкрепа на сключването на сделка за освобождаване на заложниците
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.08.2024
  • Сподели:

След края на поредния кръг от преговорите за споразумение за прекратяване на огъня в Газа хиляди хора в Израел отново излязоха по улиците в страната, за да демонстрират в подкрепа на сключването на сделка за освобождаване на заложниците, предаде ДПА, цитирана от БТА.

На един от митингите майката на заложник, държан от палестинската военна групировка "Хамас", призова ръководството на израелските сили за сигурност да попречи на министър-председателя Бенямин Нетаняху да саботира сделката, съобщи израелският вестник "Аарец".

Страните посредници Катар, Египет и САЩ се надяват, че споразумението ще доведе до прекратяване на огъня, както и до освобождаване на заложниците, които все още са държани в ивицата Газа.

"Дори и това да не е перфектното споразумение, то е единственото, което е на масата", каза на друг митинг бащата на един от заложниците.

Протести се проведоха в крайбрежния мегаполис Тел Авив, в Хайфа и на много други места в страната.

Много от протестиращите обвиняват Нетаняху, че саботира сделката и се подчинява на исканията на своите ултрарелигиозни и крайнодесни коалиционни партньори, посочва ДПА. Партньорите се противопоставят на каквито и да било отстъпки пред "Хамас" и Нетаняху е зависим от тях за политическото си оцеляване.

Демонстрантите също така отново поискаха оставката на правителството и да бъдат произведени нови избори.

В случай на нови избори Нетаняху може да загуби поста на министър-председател, коментира ДПА. Това от своя страна би ускорило съдебното преследване срещу него във връзка с обвинения в корупция.

 
 

Станете почитател на Класа