Корабите на ВМС на Русия и ВМС на Иран проведоха съвместно патрулиране в Каспийско море

Корабите на ВМС на Русия и ВМС на Иран проведоха съвместно патрулиране в Каспийско море
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    02.08.2024
  • Сподели:

Русия и Иран, на фона на геополитическото напрежение и натиск от Запада, продължават да укрепват сътрудничеството си в различни области. В същото време една от приоритетните области е безопасността.

 

 

 

 

Корабни групи на ВМФ на Русия и ВМС на Иран проведоха съвместно патрулиране в Каспийско море, се казва в изявлението на пресслужбата на Каспийската флотилия на РФ.

В материала се съобщава, че от страна на руския флот в маневрите са участвали малки артилерийски кораби. На свой ред Ислямската република задейства разрушител, ракетен катер и патрулен кораб.

Съобщава се, че руските и иранските моряци са получили задачата да контролират корабоплаването, както и да защитават комуникациите в северната и централната част на Каспийско море, включително борбата с пиратството. В същото време по време на мисията са отработени техники за съвместно маневриране, включително предаване на управлението от руската групировка към иранската групировка и обратно.

Русия и Иран са „рекордьори“ по брой западни санкции, наложени срещу тях. В същото време двете страни продължават да развиват отношенията си както в икономическата, така и във военната сфера, реализирайки съвместни проекти.

Наскоро стана известно, че Москва и Техеран са постигнали окончателен консенсус по всички детайли от споразумението, предвиждащо всеобхватно стратегическо партньорство. Подписването на документа трябва да стане в близко бъдеще.

ПП

Станете почитател на Класа