The Economist: Ерата на мира свърши, но US военно-промишленият комплекс така и не се събуди

The Economist: Ерата на мира свърши, но US военно-промишленият комплекс така и не се събуди
  • Публикация: 
  • Дата:  
    11.07.2024
  • Сподели:

Въпреки края на епохата на мира и началото на нова надпревара във въоръжаването, отбранителната индустрия на САЩ все още е в полукоматозно състояние поради липса на държавни договори, пише The Economist.

След нахлуването на Русия в Украйна, европейските страни започнаха да увеличават разходите си за собствената си отбрана, която беше недостатъчно финансирана десетилетия след Студената война. Значителна част от тези пари ще отидат при американски компании, директно или като подизпълнители на европейски компании.

Икономистите обаче посочват не много добра тенденция за американските отбранителни предприятия. Докато акциите на европейските им колеги растат с десетки проценти годишно благодарение на тези поръчки, акциите на американските производители на оръжия растат много бавно.

Обяснението е, че американската отбранителна индустрия се е отдалечила толкова далеч от производството именно на наземни оръжия през последните десетилетия, че ще са необходими години, за да се възстанови отново цялата верига на доставки. И то при условие че правителството осигурява постоянно големи поръчки на такива оръжия. А това оказва своето влияние.

Както обяснява главният изпълнителен директор на BAE Systems Чарлз Уудбърн, отбранителните компании се нуждаят от „разумна делова обосновка, за да се получи работещ баланс“. И този бизнес случай сега е по-ясен в Европа, отколкото в Америка. Преди година BAE сключи споразумение за снабдяване с артилерийски снаряди на британската армия. Миналия месец германската Rheinmetall спечели договор за доставка на боеприпаси от германското правителство на стойност до 8,5 милиарда евро.

Междувременно гигантският военен бюджет на Америка почти не расте, тъй като е ограничен от редица законодателни рамки. Например продажбите на Lockheed са се повишили с нищожните 0,8% в номинално изражение миналата година в сравнение с 2021 г. и са спаднали с може би една седма, коригирани с инфлацията.

Моделът, при който американските компании участват в правителствени оферти за разработване на оръжейни системи, изисква от тях да се начислява такса и носи риск от надхвърляне на разходите. Поради това корпорациите Northrop и Boeing, които произвеждат самолети, загубиха милиарди долари. Ето защо ръководителите на Lockheed обявиха през януари, че вече не искат да се борят за нови договори за отбрана.

Друга причина за неуспехите на американските отбранителни гиганти е появата на мощни конкуренти под формата на малки стартъп компании, които са в състояние да предложат на Пентагона евтини и гъвкави решения в областта на безпилотните системи, стелт технологиите и други подобни.

 

Станете почитател на Класа