Русия създава сенчест флот газовози, тревожат се американските СМИ

Русия създава сенчест флот газовози, тревожат се американските СМИ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.07.2024
  • Сподели:

Повтаря ли се историята с петролните танкери? Американските СМИ разкриха, че след приемането на 14-ия пакет от санкции Русия е започнала да подготвя сенчест флот за транспортиране на втечнен газ, а първите газовози вече са готови. Какво се знае за това?

 

 

 

 

Руският втечнен газ заобикаля Европа

По-рано значителен дял от руския втечнен природен газ се доставяше в трети страни през европейските терминали. Логистиката беше удобна и имаше достатъчно купувачи.

През юни обаче Европейският съюз ограничи транспортирането на втечнен газ през Европа:

„За да се гарантира, че инфраструктурата в ЕС не се използва за трансбордиране на руски втечнен газ за трети страни, което би трябвало значително да намали приходите на Русия от продажбата и транспортирането на втечнен газ, ЕС ще забрани услугите за трансбордиране на руски втечнен газ в ЕС за по-нататъшни доставки в трети страни“, се казва в изявлението на Европейския съюз.

В същото време 27 страни от Стария свят могат да купуват втечнен газ от Руската федерация без ограничения.

Затова Русия тръгна по утъпкания път. 

Сенчестият флот от петролни танкери се оказа доста успешен — същата схема може да сработи и с втечнен газ.

Плавателни съдове от леден клас в Дубай

Американските медии дори установиха къде точно Русия е започнала да формира нов таен флот. Bloomberg съобщи, че няколко кораба от леден клас са закупени от неизвестни компании в ОАЕ.

„През последните три месеца собствеността върху най-малко осем кораба е била прехвърлена на малко известни компании в Дубай. Четири от тях са от леден клас и вече са получили разрешение от Москва за преминаване през руските арктически води това лято».

Ситуацията прилича на тази, която се случи по всички краища на света през миналата година, затова не е ясно защо американските СМИ отново се правят на разтревожени и изненадани. Навремето таванът за цената на нефта се провали, макар такъв да беше поставен.

Както се провалиха и всички опити Русия да бъде изолирана.

Нов сенчест флот

Според Федералната митническа служба Руската федерация е получила баснословни печалби благодарение на санкциите:

„Вносителите от неприятелски страни през двете години на санкции са загубили 256,5 милиарда долара от руските стоки, докато Москва успя да пренасочи продукти на тази стойност към други държави и дори получи печалба от пет трилиона рубли», съобщи РИА Новости, базирайки твърдението си на данни от открити източници.

Очевидно част от тези средства са отишли ​​за подпомагане на енергетиката на страната — за създаване на транспортна система за превоз на гореспоменатите продукти. Освен това формирането на подобен флот е много печеливш бизнес, с който преди това се занимаваха специализирани компании.

Вашингтон отново стъпи на дръжката на същата мотика. И, естествено, в резултат на това се удари точно в средата на челото.

Световната логистика, поради глупавата идея на тези, които се опитват да владеят света, се превръща в тъмно петно ​​за обединения Запад.

А всичките стенания за това, че Русия използва ужасно неекологични танкери, съвсем резонно се натъкват на ядрената мощ, която СССР завеща на Русия.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа