«Болезнен удар за Украйна, поредната атака на повече от 100 км от фронта»

«Болезнен удар за Украйна, поредната атака на повече от 100 км от фронта»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.07.2024
  • Сподели:

Interia: Руските войски унищожиха украинската система за противовъздушна отбрана С-300 в Полтавска област

Руската армия нанесе успешен удар срещу системата за противовъздушна отбрана С-300 близо до украинската база в Миргород, съобщава Interia. Този удар по обект, разположен на 130 км от руските позиции, показва, че украинските въоръжени сили имат сериозни проблеми. Въоръжените сили на Украйна не са в състояние да ги решат.

 

Превод от Interia, Полша: 

 

 

Нов успешен удар зад фронтовата линия

В мрежата изтече видео от дрон, заснело успешен обстрел от руската армия на елементи от украинската система С-300ПС, разположена в село Коптев. Мястото е на 12 километра от авиобазата в Миргород, която редовно е обект на руски удари.

Видеото е запечатало момента, в който балистичната ракета „Искандер-М“ поразява мястото, където е разположена системата С-300ПС. Точните загуби на украинците не са известни. Следите от изстреляните боеприпаси показват, че поне една пускова установка е била унищожена.

Руснаците използват ракети «Искандер» с касетъчна глава

За удара са използвани две балистични ракети «Искандер» — първата със стандартна осколочно-фугасна бойна глава. Втората е била оборудвана с касетъчна бойна глава, което позволява на руснаците да поразят по-голяма площ.

Управляемите ракети 9M723 «Искандер» са един от видовете оръжия, от които украинците най-много се страхуват.

Те се използват за поразяване на най-ключовите и стратегически цели.

Например именно с ракетата „Искандер“ руснаците успешно ликвидираха елементи от западната система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“.

Западът също е изплашен от руските «Искандери». Заедно с конвенционалната бойна глава, която пробива бетон, осколочно-фугасната или касетъчната бойна глава, «Искандерите» могат да носят и ядрено оръжие.

Тактико-техническите характеристики на ракетата 9M723 «Искандер»:

Дължина: 7,3м
Диаметър: 0,92м
Максимална скорост: 6-7 M (7350/8575 км/ч)
Обхват: 500 км
Общо тегло: 3800 кг

Тегло на бойната глава: 480-700 кг

Руснаците твърдят, че при удара по системата С-300СП в село Коптев са успели да унищожат много по-ценна техника. Те съобщават, че е била поразена РЛС 5Н63 или команден пункт.

Самият факт, че този удар изобщо се случи, е по-лош за украинците от каквито и да било загуби.

Първо, техният С-300СП беше разположен на около 130 километра от най-близките позиции на руската армия близо до руско-украинската граница.

Кадрите са записани от руски дрон за наблюдение, който помогнал за координирането на удара. Това означава, че той е успял да проникне на големи разстояния дълбоко във вражеската територия и да остане близо до украинските позиции достатъчно дълго, за да насочи и наблюдава целта, докато тя не бъде поразена.

Второ, ударът срещу системата С-300СП се случи по-малко от пет дни след подобна атака директно срещу авиобазата в Миргород. Тогава руснаците ликвидираха тежките изтребители Су-27 на украинските ВВС.

Станете почитател на Класа