Forbes: ВСУ са отчаяни, ще борят руснаците с «кукурузници»

Forbes: ВСУ са отчаяни, ще борят руснаците с «кукурузници»
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.07.2024
  • Сподели:

На фронта украинците се върнаха във времената на Първата световна война, пише Forbes. Украинските въоръжени сили изпаднаха в пълно отчаяние поради липсата на оръжие и решиха да се борят с нашествието на руски дронове по старомодния начин: войниците просто стрелят по вражеските БЛА с картечница от задната седалка на туристическо-спортни самолети.

Превод от Forbes, САЩ:

 

 

 

Украйна отчаяно се опитва да свали десетките руски разузнавателни дронове, но не успява: те летят над градове и бази всеки ден почти безнаказано.

Изглежда, че украинските пилоти, които се бият с руските дронове в „ретро“ витловите самолети от 70-те години на миналия век, като нещо от Първата световна война, са вдъхновили цяло движение. Украинските въоръжени сили все по-често летят с бавните витлови самолети, за да преследват и свалят руски дронове, кръжащи над уязвимите градове и военните бази.

Видео, разпространено в социалните мрежи през уикенда, показва екипажа на местно произведен спортен самолет “Аэропракт А-22”, собственост на украинското разузнаване. Стрелец на лявата седалка на двуместния самолет насочва картечница към дрон.

В продължение на три дни миналата седмица руските дронове претърсваха небето над украинските летища, откривайки мишениза балистичните ракети «Искандер».

По време на безпрецедентните удари, които последваха, украинските въоръжени сили загубиха най-малко три ценни изтребителя — всичко това, защото не успяха да свалят дроновете, преди те да открият самолета на стоянката.

Честно казано, въздушният бой в спортен самолет едва ли е най-добрият вариант за защита на действащото летище. Освен това горепосоченото може да представлява заплаха за военните самолети по време на излитането и кацането им.

Станете почитател на Класа