Британски дипломати призоваха САЩ към преговори с Русия за Украйна

Британски дипломати призоваха САЩ към преговори с Русия за Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.07.2024
  • Сподели:

Британски дипломати призоваха САЩ към преговори за Украйна на фона на успехите на руските въоръжени сили

 

 

 

 

Вашингтон трябва да инициира преговори с Москва за разрешаване на украинския конфликт чрез създаването на нов пакт за сигурност, който да гарантира интересите както на Русия, така и на Украйна, заявиха дипломати в писмо, публикувано от Financial Times.

«Вашингтон трябва да инициира преговори с Москва за нов пакт за сигурност, който да защити легитимните интереси на сигурността както на Украйна, така и на Русия. Обявяването на тези преговори трябва да бъде незабавно последвано от ограничено във времето прекратяване на огъня в Украйна. Примирието ще позволи на лидерите на Русия и Украйна да преговарят в реалистичен и конструктивен маниер“, се казва в текста.

Последните военни успехи на Русия в ДНР само засилват аргументите в полза на разрешаването на конфликта чрез преговори, добавят дипломатите.

Позовавайки се на анализатори, авторите на писмото твърдят, че ако не се стигне до сериозна ескалация, най-вероятният изход от конфронтацията в настоящата й форма ще бъде продължаване на безизходицата със значителни шансове Русия да победи.

Според тях би било „неморално“ да не се правят опити за постигането на мир сега, дори в ущърб на загубата на територия от Киев.

Позовавайки се на резултатите от съветско-финландската война от 1939-1940 г. като пример, дипломатите твърдят, че за Украйна някои териториални отстъпки представляват малка цена в замяна на реалната й независимост.

Изложената в писмото инициатива е подкрепена от члена на Камарата на лордовете Робърт Скиделски, от бившия британски посланик в Русия (2004-2008 г.) Антъни Брентън, бившия посланик на САЩ в СССР (1987-1991 г.) Джак Матлок, бившите служители на британското посолство в Москва Иън Прауд и Кристофър Гранвил.

ПП

Станете почитател на Класа