Reuters с гореща информация: Какво прави Русия до този украински град

Reuters с гореща информация: Какво прави Русия до този украински град
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.06.2024
  • Сподели:

Руските войски напредват към целта си да освободят стратегически важния град Часов Яр в Донецката народна република (ДНР), съобщава Reuters

 

 

Руските сили изглежда напредват към дългогодишната си цел да превземат стратегическия украински град Часов Яр, според съобщения в неделя от двете страни в продължаващия повече от две години конфликт.

Часов Яр стои на високо място на около 20 км (12 мили) западно от Бахмут, град, превзет от руските сили преди година след месеци на битки, които сринаха почти всичките му сгради. Той се разглежда и от двете страни като потенциален плацдарм за Русия за настъпление към ключовите градове Краматорск и Славянск.

Украинската медия „Украинска правда” цитира военен източник и блогър, които казват, че руските сили са започнали да окупират квартал на града покрай канал.

„През последната седмица имаше повече от 1500 случая на обстрел на покрайнините на Часов Яр от север на юг“, цитира източника си.

Анонимният източникът каза, че руските войски са използвали управляеми въздушни бомби, за да прочистят райони по протежение на главен път „и с подкрепата на множество ракети с голям обсег и безпилотни самолети те са започнали да се придвижват напред и да изграждат своите сили“.

98-а парашутна дивизия на Русия, публикувайки в приложението за съобщения Telegram, каза, че украинските сили „правят всичко възможно, за да гарантират, че нашите части няма да се преместят през канала и да заемат позиции в района „Нов“ от другата страна“.

Руските десантни части продължават да разчистват района на канала, се казва в съобщението.

Видео, публикувано от двете страни, показва войници, които си проправят път през практически разрушени райони на градски център и проверяват сгради.

Руските сили напредват постепенно в районите на източния фронт, откакто град Авдиевка падна от руските войски през февруари. Те също така започнаха трансгранично нахлуване в части от североизточната област Харков, въпреки че Украйна твърди, че напредването е спряно.

 

Станете почитател на Класа