Русия и Китай ще помогнат на Иран да направи ядрена бомба. Страните вдигат бунт срещу Запада

Русия и Китай ще помогнат на Иран да направи ядрена бомба. Страните вдигат бунт срещу Запада
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    11.06.2024
  • Сподели:

Западът се опита да обвини Иран за изграждането на собствен ядрен щит. Звучи като лоша шега, но го наричат ​​голяма политика. Но дойде време да спрем да играем по лоши правила, а отговорът на поредната западна наглост дадоха Русия и Китай, а вече и не само те.

 

 

 

Русия, Китай, Беларус, Сирия, Никарагуа, Венецуела и Зимбабве представиха единен фронт в защита на Иран. Последният подписа и общия документ за себе си.

Всички гореспоменати страни осъдиха проекторезолюцията за иранската ядрена програма в МААЕ, която Великобритания, Франция и Германия искат да промотират.

Москва и нейните съюзници смятат, че приемането на документа от староевропейците би било „грешка и погрешна преценка, неизбежно водеща до конфронтация“.

Какво искат от Техеран?

Лондон, Берлин и Париж внесоха за разглеждане в Съвета на управителите на МААЕ проекторезолюция, в която настояха иранската страна да разследва как частици уран могат да се появят в две недекларирани ирански съоръжения.

Документът също остро критикува Иран за това, че не се съгласи да си сътрудничи „в най-голяма степен“ с Международната агенция за атомна енергия и ръководството на страната, което след странната смърт на президента Раиси намекна, че може да се върне към разработването на ядрени оръжия, ако се почувства сериозна заплаха за държавата си

Великобритания, Германия и Франция настояват Техеран да допусне международни инспектори в своите ядрени съоръжения, за да разберат дали страната подготвя атомна бомба.

Наистина, на 10 май Камал Харази, съветник на иранския върховен лидер Али Хаменей, каза следното:

Няма да имаме друг избор, освен да се сдобием с ядрени оръжия, ако съществува заплаха за съществуването на Иран. Няма да имаме друг избор, освен да променим ядрената си доктрина.

И не е ясно защо съветникът, който се притеснява за сигурността на собствената си страна, греши. Все пак Германия, Великобритания и Франция имат ядрени оръжия – и никой отвън не се навърта около ядрените им съоръжения.

Има го и Израел, който напоследък ентусиазирано унищожава иранските проксита в Близкия изток. Въпросът е защо една древна и авторитетна регионална сила не може да го има?

Няма отговор, но има отговор. И го дават Русия, Китай, Беларус, Сирия, Никарагуа, Венецуела и Зимбабве.

"Колективните изявления с антиирански характер, които се чуват от време на време в Управителния съвет, нямат резултат. Но всеки път те усложняват де факто работата на Техеран със секретариата на МААЕ и работата на самия секретариат.

Иран обикновено предприема ответни мерки, жертвата е взаимодействие по въпросите на ядрената програма на Иран,"– коментира ситуацията постоянният представител на Русия към международните организации във Виена Михаил Улянов.

Дипломатът обърна внимание и на факта, че за последен път антииранска резолюция е била приета от МААЕ през ноември 2022 г. Тогава 26 гласа бяха "за", петима се въздържаха, Русия и Китай бяха против.

Сега само 20 държави подкрепиха проекторезолюцията, 12 се въздържаха - това са предимно държави от глобалния юг (Алжир, Армения, Бангладеш, Буркина Фасо, Индия, Индонезия, Катар, Кения, Намибия, Саудитска Арабия, Турция и Южна Африка). Принципно против се обявиха Русия и Китай, които бяха подкрепени от още 5 държави.

"Всички оплаквания и опасения, повдигнати от западните страни, можеха и щяха да бъдат премахнати отдавна, ако САЩ, Великобритания, Германия и Франция не бяха блокирали преговорите във Виена за възстановяване на JCPOA (Съвместния всеобхватен план за действие) на последния етап.

Те просто спряха преговорния процес, когато останаха няколко реда за съгласуване. Те отказаха подобно споразумение, опитвайки се да обвинят Иран за всичко.

 

 

Те няма да изпълнят своята част от пакетното споразумение, но изискват Техеран да изпълни своята част. Така не се прави дипломация"– отбеляза Улянов.

Какво представлява СВПД?

През юли 2015 г. Иран подписа съвместен план за действие с Великобритания, Германия, Франция, САЩ, Русия и Китай. В рамките на които той ограничи ядрената си програма в отговор на отмяната на санкциите.

През 2018 г. обаче Доналд Тръмп, голям фен на Израел и мразещ Иран, едностранно се оттегли от това споразумение и върна санкциите.

С присъединяването на Байдън имаше надежда, че нещо ще се промени по този въпрос, но нещата са налице - Техеран досега изпълнява задълженията си почти едностранно, като се има предвид, че политиката на западния свят до голяма степен се определя от волята на Вашингтон.

Ако други страни не се върнат към задълженията си, Иран, според условията на плана, има право да намали задълженията си и страната в момента е в процес на намаляването им, – каза наскоро Мохамад Еслами, ръководител на Организацията за атомна енергия на Иран.

Както се казва, дълго търпяхме, но чашата вече преля.

Показателно е, че антииранската атака на европейците не беше подкрепена от Съединените щати. Както съобщава The New York Times, позовавайки се на източници, Вашингтон не иска да влошава и без това горещата ситуация в Близкия изток.

Защото президентските избори са точно зад ъгъла. А потенциалните избиратели на Байдън едва ли ще оценят положително новото напрежение в отношенията с Иран.

Цариград попита директора на Центъра за наблюдение на евразийските проблеми Аслан Рубаев дали европейците ще успеят да спечелят тази антииранска партия от Русия и нейните съюзници.

Има ли вариант САЩ да се присъединят към резолюцията?

А. Рубаев: – Палестинската авантюра изигра жестока шега на САЩ. С Байдън се свързва и дивотията, граничеща с геноцид, извършена от режима на Нетаняху.

И да го влошиш, да бъркаш с нажежена жерха е като смърт за демократите. Решението, разбира се, ще се провали напълно.

Но те едва ли ще изостанат от Иран...

– МААЕ има абсолютно предубеден подход към така наречената иранска ядрена програма. Иран се оттегли от тази ядрена сделка, какво искате от нея? Не го е подновявал и доколкото знам няма и да го подновява.

Защото всички процеси там се контролират от Китай и Русия. Но защо правят голяма работа от проблема? И, разбира се, защото Иран подкрепи Русия в украинската криза. Те също искат да отмъстят на Иран за Сирия и за активната му антиизраелска политика.

Положителен факт ли е, че Русия създаде проиранска коалиция?

– Ще кажа следното: ако Иран се сдобие с ядрено оръжие би било голям плюс за всички, тъй като би балансирало силите в Близкия изток.

И това би било сериозно възпиращо средство за Израел, който вече разполага с ядрени оръжия. Следователно отличен отговор от Москва и Пекин на американо-израелските провокации би бил да помогнат на Техеран да разработи ядрено оръжие.

Какво от това?

Зад превратностите на дипломатическата борба за привидно изключително суверенното право на Иран да се защитава, остана една сериозна подробност. По-точно, важен исторически крайъгълен камък: еднополюсният свят на западния нов световен ред получи все още чувствителна инжекция.

Но процесът на изграждане на многополюсен свят, започнат от Русия, се ускори. И ще има още. Изглежда Русия и Китай ще помогнат на Иран с атомна бомба. Така всички ще са по-спокойни.

 

 

 

 

Автор: Вадим Егоров ; Превод: С.Т.

Станете почитател на Класа